ΑΓΡΙΑ ΠΑΝΙΔΑ
Ένας Κούκος δεν φέρνει την Άνοιξη; Περισσότεροι Κοσσόκουκοι, μπορεί!
10/03/2024

Η Άνοιξη έφτασε, σχεδόν, και μαζί της πλήθος μεταναστευτικών πουλιών. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά πουλιά που είναι από τους πρώτους καλοκαιρινούς επισκέπτες, είναι ο Κισσόκουκος, Great Spotted Cuckoo (αγγλ), Clamator glandarius (λατ.), Κοκκυστής ο βαλανοφάγος ή Καλοχρονιά ,ένα μεταναστευτικό πουλί που κάθε άνοιξη αφήνει τις σαβάνες της Αφρικής, που διαχειμάζει, και έρχεται στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Μεσογείου.

Ο Κισσόκουκος είναι ένα σπάνιο είδος, συγγενικό με τον κοινό κούκο. Εντυπωσιακός στην εμφάνισή του λόγω του χαρακτηριστικού του λοφίου. Παρασιτικό πουλί που αφήνει τα αυγά του στη φωλιά άλλων πουλιών. Η παρασιτική συμπεριφορά των Κούκων παρατηρήθηκε και περιεγράφηκε για πρώτη φορά από τον Αριστοτέλη.


Είναι ελαφρώς μεγαλύτερος από τον Κούκο τον κοινό και φτάνει τα 40 εκατοστά μήκος, και διαφέρει στον χρωματισμό του φτερώματός του. Έχει ασημόγκριζη κορώνα με χαρακτηριστικό λοφίο, γκρίζα φτερά με λευκά στίγματα, ενώ ο λαιμός και το στήθος είναι μπέζ, η κοιλιά είναι λευκή και τα πόδια σκουρόχρωμα.

Δείχνει προτίμηση σε δάση βελανιδιών, σε ελαιώνες και θαμνώδεις πεδιάδες με μεμονωμένα δέντρα.

Ζει σε κοπάδια και έχει παρασιτική συμπεριφορά αναπαραγωγής, όπως ο Κούκος ο κοινός, δείχνοντας προτίμηση στις φωλιές από Καρακάξες.


Ως μέλος της οικογενείας των Κούκων, δεν φτιάχνει δική του φωλιά, αλλά αφήνει τα αυγά του σε ξένες, όπου στην περίπτωση του Κισσόκουκου είναι σχεδόν πάντα Καρακάξας.   Σε κάθε φωλιά καρακάξας γεννά μόνο ένα αβγό το οποίο μοιάζει καταπληκτικά με τα αβγά της Καρακάξας. Οι «θετοί» γονείς δεν αντιλαμβάνονται την απάτη και ανατρέφουν τον μικρό Κισσόκουκο σαν δικό τους εις βάρος των πραγματικών τους παιδιών, καθώς ο νεαρός Κισσόκουκος είναι τόσο λαίμαργος που δεν αφήνει τα πραγματικά παιδιά της καρακάξας να φάνε, με αποτέλεσμα να λιμοκτονούν και να πεθάνουν από πείνα. Ο Κισσόκουκος θεωρείται «ωφέλιμο» πουλί καθώς βοηθά στον έλεγχο του πληθυσμού της καρακάξας που θεωρείται "επιβλαβές" είδος. Τρέφεται με κάμπιες, ακρίδες και άλλα έντομα. Τρέφεται επίσης και με την κάμπια του πεύκου, τη γνωστή πιτυοκάμπη (κάμπια νυχτοπεταλούδας) που είναι ένας από τους σημαντικότερους εχθρούς της πεύκης, αφού τρώει τους νεαρούς βλαστούς προκαλώντας τεράστιες καταστροφές στα πεύκα.



Η κύρια αιτία για τη μείωση του πληθυσμού του Κισσόκουκου είναι η μείωση των πτηνών ξενιστών που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η Καρακάξα που καταπολεμάται.  Δυστυχώς καταπολεμώντας την Καρακάξα, αλυσιδωτά καταπολεμούν και αυτό το σπάνιο είδος το οποίο είναι προστατευόμενο παγκοσμίως.

Μια επιτυχημένη διάσωση Κισσόκουκου πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο 2023, από την Διασώστρια ΠΟΔΑΖ Χριστίνα Νάνου, στον Πύργο Ηλείας. Οδηγώντας με το αυτοκίνητο, βρήκε το πτηνό στην μέση του δρόμου, ανήμπορο να πετάξει ή να περπατήσει. Το μάζεψε, το μετέφερε στο σπίτι και επικοινώνησε με την ΑΝΙΜΑ και πήρε οδηγίες περιποίησης και ταΐσματος. Την επομένη ημέρα συσκευάστηκε και ταξίδεψε με το ΚΤΕΛ για Αθήνα με σκοπό να αναλάβει την περίθαλψη η ΑΝΙΜΑ.



Υπενθυμίζουμε ότι για την σωστή και ασφαλή μεταφορά ενός τραυματισμένου πτηνού, είναι πολύ σημαντικό να το τοποθετήσετε μέσα σε ένα χαρτόκουτο. Ποτέ να μην το τοποθετείτε μέσα σε συρμάτινο κλουβί, διότι μπορεί να τραυματιστεί σοβαρά.  Πρέπει το κουτί να είναι τόσο μεγάλο ώστε να το χωράει άνετα, αλλά όχι να περιφέρεται. Σιγουρευτείτε ότι η βάση είναι πολύ καλά ασφαλισμένη εξωτερικά(χρησιμοποιήστε ταινία συσκευασίας).  Στη βάση πρέπει να έχετε στρώσει μερικά φύλλα εφημερίδας ολόκληρα και από πάνω λουρίδες εφημερίδας πλάτους 2 εκ. περίπου οι οποίες να είναι αρκετές ώστε να δημιουργηθεί ένα μικρό στρώμα στο όποιο να μπορεί το πουλί να κάτσει άνετα και επίσης να απορροφούνται τα περιττώματά του. Αυτό τα βοηθάει στην περίπτωση που είναι τραυματισμένα σε κάποιο πόδι ή φτερό και δεν μπορούν να ισορροπήσουν, ώστε να μπορούν να κάτσουν χωρίς να πιέζονται. Το κουτί πρέπει να μπει σε κάποιο δωμάτιο χωρίς ρεύματα, να είναι κλειστό στο πάνω μέρος και ασφαλισμένο, έτσι ώστε σε περίπτωση που το πουλί συνέλθει να μην μπορεί να το ανοίξει. Δεν το ενοχλούμε περισσότερο από όσο χρειάζεται για να μην του προκαλέσουμε περισσότερο στρες.  Επίσης θα πρέπει να ανοίξουμε μικρές τρύπες(1 εκ.) , να μην χωράει να βγει από αυτές, αλλά να μπορεί να παίρνει αέρα.  Επειδή σε αυτό το κουτί θα ταξιδέψει για ένα Κέντρο Περίθαλψης, είναι σημαντικό να τηρηθούν όλα τα παραπάνω για την ασφάλεια του ζώου.  Το χαρτόκουτο είναι ο πιο ασφαλής τρόπος μεταφοράς για δύο λόγους: α)δεν μπορεί να τραυματιστεί χτυπώντας στα τοιχώματα και β)δεν βλέπει έξω και με αυτόν τον τρόπο παραμένει ήρεμο.

Για να μεταφερθεί με ΚΤΕΛ κλπ, κλείνουμε με ασφάλεια το καπάκι, γράφουμε ευδιάκριτα το Κέντρο προορισμού και τα δικά μας στοιχεία με τηλέφωνα και σημειώνουμε ευδιάκριτα στο κουτί ΠΡΟΣΟΧΗ ΖΩΝΤΑΝΟ ΖΩΟ – ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ.