Στις 12 και 13 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε το 120οΕπιμορφωτικό σεμινάριο του ΚΕΠΕΑ Αργυρούπολης με θέμα: «Περπατώ εις το Δάσος όταν ο Λύκος είναι εδώ: η αξία του περιαστικού δάσους του Υμηττού στην ποιότητα ζωής και την βιοποικιλότητα» για εκπαιδευτικούς των Δ/νσεων Α/θμιας &Β/θμιας Εκπ/σης Δ΄, Α΄, Β΄ Αθηνών & Αν. Αττικής.
Με ιδιαίτερη χαρά η Εφορεία Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος/ΣΕΠ δέχθηκε την πρόσκληση του κ Θεμιστοκλή Σμπαρούνη, Προϊστάμενου του Κ.Ε.ΠΕ.Α. (και παλαιού προσκόπου του 2ου Σ/Π Λυκαβηττού) για να παρουσιάσει στους εκπαιδευτικούς το θέμα «Άγρια Πανίδα του Υμηττού, από τη Διάσωση στην Επανένταξη», με εισηγητή τον Αν. Έφορο Θεόδωρο Μπένο Πάλμερ.
Κατά την πρώτη ημέρα στο 2/μερο επιμορφωτικό σεμινάριο γιατο δάσος του Υμηττού και την αξία του στην ποιότητα ζωής και την βιοποικιλότητα συμμετείχαν 50 εκπαιδευτικοί και έγινε διαδικτυακά. Οι εισηγητές κ Θεμιστοκλής Σμπαρούνης Βιολόγος- Εκπαιδευτικός, κ Νίκος Πάγκας, Δασολόγος –Περιβαλλοντολόγος, κ Γιάννης Μπαζός, Ε.ΔΙ.Π. τμήματος Βιολογίας Ε.Κ.Π.Α., κ Θεόδωρος Μπένος-Πάλμερ Αν. Έφορος ΣΕΠ, Συντονιστής Π.Ο.Δ.Α.Ζ. και κ Αχιλλέας Μανδρίκας, Βιολόγος Εκπαιδευτικός προσέφεραν τα μέγιστα στην επιτυχία του webinar με την αξιοσημείωτη δράση και εμπειρία τους.
Το θέμα «Άγρια Πανίδα του Υμηττού: από τη Διάσωση στην Επανένταξη» ανταποκρίθηκε στις ανάγκες των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και η θεματολογία του περιλάμβανε:
- 1. Η ανάγκη για την διάσωση της Άγριας Πανίδας
- 2. Ας γνωρίσουμε την Άγρια Πανίδα του Υμηττού
- 3. Τι κάνουμε ως ευαισθητοποιημένοι πολίτες για τηνδιάσωση των άγριων ζώων
- 4. Τι μπορούμε να κάνουμε σαν εκπαιδευτικοί
- 5. Γιατί να ασχοληθούμε με την διάσωση της Άγριας Ζωής
- 6. Ποια είναι η Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής
Την δεύτερη μέρα συνεχίστηκε το σεμινάριο με την ξενάγηση στο Αισθητικό Δάσος Υμηττού και τις βιωματικές δραστηριότητες του προγράμματος του ΚΠΕ για το Δάσος. Εκεί μοιράστηκε από την Εφορεία Περιβάλλοντος/ΣΕΠ και έντυπο υλικό με οδηγίες για την διάσωση της Άγριας Ζωής που έχει εκδώσει το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων με την οικονομική ενίσχυση του Πράσινου Ταμείου.
Η μέρα ήταν λαμπρή και ακόμα περισσότερο έλαμψε η προσωπικότητα του οικοδεσπότη, κ Νίκου Πάγκα, ο οποίος με ευγένεια, ευρεία γνώση για την φυσική ιστορία της περιοχής, αντικειμενικότητα, και άριστη επιστημονική κατάρτιση, ξενάγησε στους χώρους που η Φιλοδασική Ένωση Αθηνών διεξάγει εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και σε άλλους υπαίθριους ή διαμορφωμένους χώρους: το Βοτανικό Μονοπάτι, τον ιστορικό Ελαιώνα, το εκκλησάκι της Ανάληψης, το μνημείο της Κατερίνας Αργυροπούλου, το Φυτώριο, κ.ά. Στο τελευταίο μέρος του σεμιναρίου επισκεφθήκαμε το Λόφο των Ταξιαρχών και υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Αχιλλέα Μανδρίκα, Νίκου Στεφανόπουλου και Θεμιστοκλή Σμπαρούνη, έγινε παρουσίαση και επίδειξη στους εκπαιδευτικούς των δραστηριοτήτων που υλοποιούνται με μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου για τη μελέτη του δάσους.
Τελικά αν και δεν συναντήσαμε τον λύκο στο μονοπάτι του Αισθητικού Δάσους, μάθαμε (και διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι) ότι κάποιοι ευγενείς άνθρωποι και ευεργέτες μαζί με τα ποτάμια ιδρώτα εργατών και εθελοντών, μετέτρεψαν έναν ξηρό, άνυδρο και φτωχό τόπο, σε όαση βιοποικιλότητας: έναν πραγματικό κήπο της Εδέμ, που μπορούμε και χαιρόμαστε σήμερα εμείς και τα εκατομμύρια των συμπολιτών μας, που ζουν στο κλεινόν άστυ!
Σας ευχόμαστε να τον επισκεφτείτε!