Όπως μας ενημέρωσε ο Διονύσης Παπαδάτος, Διασώστης ΠΟΔΑΖ στο 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Ζακύνθου, έκαναν πρόσφατα διάσωση μιας εξαντλημένης κουκουβάγιας Τυτώ. Μέσω φίλου έλαβαν την πληροφορία ότι μια «κουκουβάγια» βρέθηκε τραυματισμένη. "Επικοινωνήσαμε με το άτομο που βρήκε τη κουκουβάγια και την παραλάβαμε.Το τοποθετήσαμε σε κουτί με τρύπες και εφημερίδα σε λωρίδες στο πάτο του και με το πρώτο λεωφορείο του ΚΤΕΛ Ζακύνθου το στείλαμε στην Αθήνα στην AΝΙΜΑ, με την οποία είχαμε ήδη επικοινωνήσει.
Η AΝΙΜΑ το παρέλαβε και μας ενημέρωσε πως είναι τραυματισμένο στο φτερό και πολύ εξαντλημένο. Ελπίζουμε να γίνει καλά και να επιστρέψει στο φυσικό του περιβάλλον σύντομα!
Ευχαριστούμε πολύ το ΚΤΕΛ Ζακύνθου για την μεταφορά!"
ΟΔΗΓΙΕΣ για Διάσωση Πεπλόγλαυκας ή Τυτώ (αγγλ. Barn Owl)
Όταν βρεθείτε σε ένα περιστατικό διάσωσης μια κουκουβάγιας πρέπει πρώτα να αναγνωρίσετε το είδος της και μετά να δείτε αν πρόκειται για ενήλικο άτομο ή νεαρό άτομο.
Αν είναι νεαρό άτομο, είναι πάντα σκόπιμο να ελέγχετε την κατάστασή της, πριν την επιστρέψετε στη φωλιά. Αν δεν έχει τίποτα και απλώς έχει πέσει από την φωλιά, τότε πρέπει να την ξαναβάλετε πίσω. Οι κουκουβάγιες έχουν μικρή αίσθηση της όσφρησης και δεν θα απορρίψουν τα μικρά τους απλά και μόνο επειδή τα έχουν χειριστεί.
Επειδή είναι αδύνατο να συλλάβετε μια υγιή ενήλικη κουκουβάγια, μια κουκουβάγια που προσεγγίζεται και συλλαμβάνεται σχετικά εύκολα, έχει πρόβλημα! Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί για να μην της προκαλέσετε περαιτέρω τραυματισμό.
Προσοχή στα μικρά!
Ένας νεοσσός ή ξεπεταρούδι κουκουβάγια Τυτώ στο έδαφος πρέπει να μαζεύεται! Οι νεαρές κουκουβάγιες Τυτώ που έχουν πέσει από τη φωλιά συνήθως αγνοούνται από τους ενήλικες και θα πεθάνουν αν δεν τις επαναφέρετε. Εάν είστε βέβαιοι ότι είναι υγιής και δεν είναι λιποβαρής, παρακαλείστε να την επαναφέρετε στη φωλιά. Αν έχετε μαζέψει μια νεαρή κουκουβάγια Τυτώ ή κάποιος σας έχει φέρει μια νεαρή κουκουβάγια Τυτώ, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με ένα Κέντρο Διάσωσης!
Πώς πρέπει να «μαζέψετε» την κουκουβάγια;
-Φορέστε γάντια ανθεκτικά (π.χ. δερμάτινα εργασίας) αν η κουκουβάγια είναι ζωηρή.
-Αν δεν έχετε γάντια, δοκιμάστε να ρίξετε απαλά μια πετσέτα ή κάτι παρόμοιο πάνω της και αφήστε την να πιαστεί από την πετσέτα ενώ εσείς προσπαθείτε να την περικυκλώσετε με τα χέρια σας από πίσω.
-Πιάστε απαλά την κουκουβάγια από πίσω, έτσι ώστε οι αντίχειρές σας να βρίσκονται μαζί στην πλάτη της (πάνω στη σπονδυλική της στήλη), τα δάχτυλά σας να περικλείουν πλήρως τα διπλωμένα φτερά της και τα πόδια της να εκτείνονται προς τα έξω ανάμεσα στα δάχτυλά σας.
-Αν χρειαστεί να κρατήσετε το πουλί για αρκετή ώρα και αυτό φαίνεται πολύ υπάκουο, μπορείτε να αλλάξετε τη λαβή σας, αλλά να έχετε πάντα τον έλεγχο των ποδιών - μπορούν να κάνουν μεγαλύτερη ζημιά από το ράμφος.
Πώς πρέπει να «φιλοξενείται» (περιορίζεται) η κουκουβάγια Τυτώ;
-Σε ένα κουτί μεταφοράς κατοικίδιων ζώων με συμπαγή πλευρά και μια μεγάλη διπλωμένη πετσέτα στο εσωτερικό του για να μπορεί να πιαστεί το πουλί, ή,
-Ένα ασφαλές κουτί από χαρτόνι, περίπου 30 x 30 x 60 cm, με μια πετσέτα μέσα και μερικές τρύπες εξαερισμού, ή,
-Εάν έχετε μόνο ένα κλουβί με συρμάτινο πλέγμα, καλύψτε το (σχεδόν εξ ολοκλήρου)με πετσέτες για να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα ζημιάς στα φτερά.
-Φυλάξτε το κάπου ήσυχα και σε θερμοκρασία δωματίου ή ελαφρώς θερμότερη.
-Αν το πουλί μπορεί να δει έξω από οτιδήποτε μεγαλύτερο από μια μικρή τρύπα, σκεπάστε το.
-Προσέξτε να μην κρυώσει ή υπερθερμανθεί η κουκουβάγια και αποφύγετε να την κρατάτε οπουδήποτε είναι πιο πιθανό να αφυδατωθεί.
-Μια κουκουβάγια που έχει ένα σημαντικό κάταγμα οστού (όπως ένα σπασμένο φτερό)δεν θα πρέπει να διατηρείται σε έναν μεγάλο «περιέκτη» και θα πρέπει, αν είναι δυνατόν, να τυλίγεται σε κάτι όπως μια μεγάλη πετσέτα ή ενδεχομένως να τοποθετείται σε ένα χαλαρά υφασμένο σάκο από υφασμάτινη σακούλα ή κάτι παρόμοιο. Να θυμάστε ότι η κουκουβάγια πρέπει να μπορεί να αναπνέει και να μην μπερδεύεται. Ο στενός περιορισμός όπως αυτός αυξάνει τον κίνδυνο υπερθερμίας(υπερθέρμανσης), αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, το ελαφρύ τύλιγμα μιας κακοποιημένης κουκουβάγιας (ή η τοποθέτησή της σε ένα ελαφρώς μικρότερο σε μέγεθος δοχείο) θα είναι ωφέλιμο, εκτός αν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή.
-Ανεξάρτητα από την κατάστασή της και την ποσότητα του περιτυλίγματος, βεβαιωθείτε ότι το δοχείο είναι καλά κλεισμένο - η κουκουβάγια μπορεί να φτεροκοπίσει ανά πάσα στιγμή.
Τι γίνεται αν η κουκουβάγια έχει μπλεχτεί ή παγιδευτεί;
Μερικές φορές οι κουκουβάγιες μπλέκονται σε διάφορους τύπους δικτυών. Ο απεγκλωβισμός μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολος- εάν είναι απαραίτητο, το δίχτυ γύρω της πρέπει να κοπεί και το πουλί να μεταφερθεί γρήγορα σε έναν έμπειρο κτηνίατρο ή αποκαταστάτη για να αφαιρεθεί το δίχτυ. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες πλήρους ανάρρωσης! Μερικές φορές κουκουβάγιες βρίσκονται κρεμασμένες σε συρματοπλέγματα. Συνήθως ένα ή περισσότερα αγκάθια έχουν τρυπήσει το φτερό μεταξύ οστού και τένοντα και μια παρατεταμένη πάλη έχει ως αποτέλεσμα σοβαρό μπέρδεμα, μεγάλη βλάβη των μαλακών μορίων, πολλαπλές πληγές από τρυπήματα και πολύ συχνά και κάταγμα του φτερού. Το κόψιμο του σύρματος δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση, αν και δύσκολο, είναι καλύτερα να γίνει ξεμπέρδεμα επί τόπου. Τα σοβαρά τραυματισμένα θύματα πρέπει να λαμβάνουν άμεση κτηνιατρική φροντίδα, αλλά ακόμη και έτσι η πλήρης ανάρρωση είναι εξαιρετικά απίθανη.
Οι κουκουβάγιες Τυτώ παγιδεύονται μερικές φορές σε γούρνες νερού. Ένα διασωθέν πουλί που παλεύει στο νερό για αρκετή ώρα είναι πολύ πιθανό να είναι εξαντλημένο, υπογλυκαιμικό (χαμηλό σάκχαρο στο αίμα) και υποθερμικό (χαμηλή θερμότητα του σώματος). Τέτοια πτηνά θα πρέπει πρώτα να ζεσταθούν, στη συνέχεια να τους δοθεί ζεστό νερό με γλυκόζη και στη συνέχεια να στεγνώσουν. Ενώ αφήνετε την κουκουβάγια να στεγνώσει, προσέξτε να μην την παγώσετε ή την αφυδατώσετε.
Μην ξεχνάτε να καταγράφετε τις συνθήκες και την ακριβή τοποθεσία που βρέθηκε η τραυματισμένη Τυτώ.
Και μην ξεχνάτε, αν η κουκουβάγια Τυτώ είναι τραυματισμένη ή δεν μπορείτε να την αξιολογήσετε μόνοι σας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ με έναν έμπειρο κτηνίατρο ή έναν αποκαταστάτη πτηνών την ίδια ημέρα ή το πρώτο πράγμα που θα κάνετε το επόμενο πρωί (ΑΝΙΜΑ (Αθήνα) 6972664675, ΔΡΑΣΗ για την ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ (Θεσ/νίκη) 6979914852)