ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Η Εφορεία Περιβάλλοντος στο 9ο Πανελλήνιο Τζαμπορέτο Ενωμοταρχών – Μια όμορφη ανάμνηση!
16/09/2024

Είμαστε σίγουροι πως τα Στελέχη από το 9ο Πανελλήνιο Τζαμπορέτο Ενωμοταρχών έφυγαν από τον Παρνασσό με τα σακίδια γεμάτα με αναμνήσεις και πολλές νέες φιλίες, αλλά και με πολλές νέες εμπειρίες και γνώσεις. Γι’ αυτό και θα σας πούμε και τις δικές μας!

Μόλις η ομάδα της Εφορείας Περιβάλλοντος (Αθηνά, Θεόδωρος, Ίππαρχος, Έφη) έφτασε, με βροχή, στην αγαπημένη Περδικόβρυση αντιλήφθηκε την ενεργητικότητα και την οργάνωση που χαρακτήριζε κάθε δραστηριότητα και κάθε υποκατασκήνωση.

Το πρόγραμμα ήταν γεμάτο με δραστηριότητες, φύση, παιχνίδια, εργαστήρια, γεμάτα ενέργεια γνώσεις και δεξιότητες  που μπορούν να βοηθήσουν στις Προσκοπικές δραστηριότητες, αλλά και στην καθημερινή ζωή.


Ένα τέτοιο εργαστήρι «έστησε» και η Εφορεία Περιβάλλοντος, μετά από πρόσκληση της Εφορείας Ανιχνευτών, με σκοπό να τονωθεί το ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος, των μεγαλύτερων σε ηλικία Προσκόπων που διανύουν την τελευταία τους χρονιά στην Ομάδα και μεταβαίνουν στην Κοινότητα Ανιχνευτών, προετοιμάζοντάς τους για ένα δυναμικό ξεκίνημα,

Δημιουργήσαμε μια τρίπτυχη δραστηριότητα, προσαρμοσμένη στο μοναδικό περιβάλλον του βουνού με θέμα: «Δραστηριότητα για τη Βιοποικιλότητα του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού και την Διάσωση της Άγριας Ζωής»

Το πλατό Λάζαρη φιλοξένησε κάτω από τα πανύψηλα έλατα τον εξοπλισμό και τα υλικά μας και το Σάββατο 31 Αυγούστου 2024 υλοποιήσαμε δύο 3ωρες δραστηριότητες για 74συμμετέχοντες από: Μύκονο, Σύρο, Ηράκλειο Κρήτης, Κέρκυρα, Υμηττό, Αγία Παρασκευή, Αμπελόκηπους, Ακρόπολη, Κρανίδι, κ.ά.  Συμμετείχαν οι Ενωμοτίες Κουκουβάγιες, Αλιγάτορες και Γλάροι από την υ/κ Τραμουντάνα, οι Πιγκουίνοι από την υ/κ Ζέφυρος, οι Αρκούδες και οι Καρχαρίες από την υ/κ Γραίγος, τα Ποντίκια από την υ/κ Σιρόκος, οι Πάνθηρες από την υ/κ Λεβάντες και τα Τζιτζίκια από την υ/κ Όστρια.


Στο 1ομέρος της δραστηριότητας έγινε γνωριμία με την βιοποικιλότητα (πανίδα, χλωρίδα) του Παρνασσού. Γι’ αυτό επιλέχτηκαν 36 αντιπροσωπευτικά είδη που τοποθετήθηκαν διάσπαρτα μέσα στο δάσος, σε ανάλογη θέση με την φυσική τοποθέτηση. Οι εικόνες τους (με αδιάβροχη κάλυψη) ήταν στερεωμένες σε δένδρα, κλαδιά, θάμνους κλπ. Τα παιδιά σε συγκεκριμένο χρόνο έψαξαν σε ζευγάρια να εντοπίσουν τα είδη και σημείωσαν τον κωδικό στον κατάλογο που είχαν στις πινακίδες τους. Επιστρέφοντας μετρήσαμε ποιοι παρατήρησαν τα περισσότερα είδη και όλοι πήραν από μια κάρτα με φωτογραφία και σύντομη περιγραφή των ειδών, για να παίξουμε ένα παιχνίδι κατηγοριοποίησης των ειδών και ολοκληρώσαμε λέγοντας ο καθένας/μια ποιο χαρακτηριστικό του ζώου ή φυτού του, τον/την εντυπωσίασε περισσότερο.

Μετά την Γνωριμία της Φύσης ασχοληθήκαμε με την Συμπεριφορά σε έναν Εθνικό Δρυμό.

Στο 2ομέρος ασχοληθήκαμε με τους «Κανόνες» ΣΩΣΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ στις ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΕΣΔΡΑΣΕΙΣ για τον ΣΕΒΑΣΜΟ και την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ της ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ και του ΤΟΠΙΟΥ.  Επιλέξαμε 16 ουσιαστικούς «κανόνες καλής συμπεριφοράς» που βρήκαν κρεμασμένους στα δένδρα ημιτελείς και έπρεπε να κάνουν τον σωστό και λειτουργικό συνδυασμό των προτάσεων, παρουσιάζοντάς τους στα υπόλοιπα παιδιά της παρέας.

Και ολοκληρώσαμε με την παρουσίαση της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής!


Στο 3ομέρος ασχοληθήκαμε με τους βασικούς τρόπους παροχής βοήθειας στα άγρια ζώα που κινδυνεύουν και την γνωριμία με την Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής.  Απαντήσαμε στα ερωτήματα: Τι είναι Άγρια Ζωή, Τί είναι διάσωση Άγριας Ζωής, Τι κάνουν οι Διασώστες, Ποια είναι η ΠΟΔΑΖ(παρουσίαση εξοπλισμού), Τι πρέπει να κάνουμε αν βρούμε ένα τραυματισμένο Άγριο Ζώο, Πως «πακετάρουμε» ένα τραυματισμένο ζώο, με πρακτική εφαρμογή χαρτόκουτας, Πως μπορούμε να βοηθήσουμε την Άγρια Ζωή.

Για την ολοκλήρωση της ενότητας δώσαμε σε κάθε Ενωμοτία 2 πρακτικά προβλήματα διάσωσης (Wildlife Rescue Simulation) για Μπούφο, Χελώνα, Αλεπού, Καρακαξάκια, Γλάρο και Σκαντζόχοιρο  και τους ζητήσαμε να μας παρουσιάσουν, τις ενέργειες που θα πρέπει να κάνουν και τα υλικά που θα χρειαστούν για τις διασώσεις.

Ιδιαίτερη χαρά αισθανθήκαμε, όταν για πρώτη φορά, τραγουδήσαμε όλοι μαζί το νέο τραγούδι της Εφορείας Περιβάλλοντος «Χέρια που προσφέρουν» που είναι διασκευή του Θεόδωρου, στο γνωστό τραγούδι των Locomodo/ Μάρκου Κούμαρη «Χέρια σαν κι αυτά».

Όλα τα Στελέχη ανταποκρίθηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό και έδειξαν έτοιμοι/ες να εφαρμόσουν όλα όσα μάθανε!

Για μένα ήταν μια δραστηριότητα με μεγάλο συμβολισμό και συγκινησιακή φόρτιση, μια και πριν 40 χρόνια! Στο 4ο Πανελλήνιο Τζαμπορέτο Ενωμοταρχών του 1984,στην Περδικόβρυση του Παρνασσού, είχα οργανώσει μια από τις πρώτες περιβαλλοντικές δραστηριότητες για τα παιδιά που συμμετείχαν.

Θεόδωρος Μπένος Πάλμερ