Η συντονισμένη δράση περίθαλψης του φλαμίνγκο από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής και την Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής αναδεικνύει την ευαισθητοποίηση των κατοίκων για την προστασία των υγροτόπων και της άγριας ζωής της Λέσβου
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου /Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής σε συνεργασία με την ομάδα τηςΠ.Ο.Δ.Α.Ζ. (Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής) του 5ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Μήθυμνας πραγματοποίησαν την Τετάρτη 5 Μαρτίου άλλη μία συντονισμένη δράση περίθαλψης ενός τραυματισμένου φλαμίνγκο, όπου βρέθηκε παγιδευμένο και εξαντλημένο σε σπάγκο από χαρταετό στην παραλία της Σκάλας Καλλονής.

Το πουλί εντόπισε διερχόμενος ο Ιγνάτης Νανίδης κάτοικος Σκάλας Καλλονής, όπου το προσέγγισε και το απεγκλώβισε με μεγάλη προσοχή. Στη συνέχεια, το άτυχο φοινικόπτερο μεταφέρθηκε στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου ο διασώστης της Π.Ο.Δ.Α.Ζ. , Στρατής Σγουρνιός από τον Μόλυβο και στελέχη του Κ.Π.Ε.Ν Καλλονής που προσέφερε τις πρώτες βοήθειες. Μετά από επικοινωνία με την ΑΝΙΜΑ – Σύλλογο Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθεί στην Αθήνα για την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη.
Ιδιαίτερα ευχάριστη είναι η μεγάλη ευαισθητοποίηση που παρατηρείται από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής σε θέματα που αφορούν την προστασία των υγροτόπων της Λέσβου αλλά και των πουλιών που βρίσκουν καταφύγιο και διαμονή εκεί.
Ας σημειωθεί ότι η Λέσβος είναι το νησί με τους περισσότερους υγροτόπους στην Ελλάδα, μετά την Κρήτη. Μερικοί μόνο από αυτούς τους 65 υγρότοπους στο σύνολο τους, είναι οι γνωστοί: Αλυκή Καλλονής και Πολυχνίτου, το έλος Ντίπι-Λάρσου, η εκβολή του Τσικνιά, του Βούβαρη, της Τσιχλιώντας και της Φανερωμένης, η λιμνοθάλασσες Μέσσων, στις Εννιά Καμάρες και των Παρακοίλων, η λιμνοδεξαμενή του Μολύβου και του Κεραμίου και το φράγμα Πυθαρίου! Στην πλειονότητά τους εντοπίζονται στα παράλια του Κόλπου Καλλονής, της Γέρας και στη Δυτική χερσόνησο του νησιού. Ειδικά αυτοί της Δυτικής Λέσβου, παρότι σχετικά μικροί, συνθέτουν ένα πολύ σημαντικό δίκτυο που υποστηρίζει μοναδικούς οργανισμούς, φυτά και ζώα των υγροτόπων. Μάλιστα, τα πουλιά που διέρχονται από το δυτικό άκρο της Λέσβου, το εκλαμβάνουν σαν τη συνέχεια της Μικράς Ασίας. Οι υγρότοποι αποτελούν πολύτιμη πηγή νερού και τροφής για όσα είδη πουλιών αναπαράγονται στην περιοχή με τα φρύγανα και τις πετρώδεις πλαγιές, λειτουργώντας σαν πραγματικός μαγνήτης και για τους επισκέπτες παρατηρητές πουλιών και φύσης.

Εάν βρείτε ένα τραυματισμένο φοινικόπτερο (φλαμίνγκο), είναι σημαντικό να ενεργήσετε άμεσα και με προσοχή για την ασφάλεια τόσο του πουλιού όσο και τη δική σας. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:
Προσέγγιση και σύλληψη: Πλησιάστε το πουλί αργά και ήρεμα για να αποφύγετε περαιτέρω στρες ή τραυματισμό. Χρησιμοποιήστε ένα ρούχο ή πετσέτα για να καλύψετε το κεφάλι του, καθώς αυτό θα το ηρεμήσει και θα μειώσει την πιθανότητα να σας τραυματίσει με το ράμφος ή τα νύχια του.
Μεταφορά: Τοποθετήστε το φοινικόπτερο σε ένα κουτί από χαρτόνι με τρύπες για εξαερισμό. Στρώστε το κάτω μέρος με πετσέτες ή πολλές ψιλοκομμένες εφημερίδες για άνεση, διότι έχει πολύ μακριά πόδια. Το κουτί πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο ώστε το πουλί να μπορεί να στέκεται και όρθιο, αλλά αρκετά μικρό για να περιορίζει την κίνησή του, αποτρέποντας περαιτέρω τραυματισμούς.
Φροντίδα μέχρι τη μεταφορά: Κρατήστε το κουτί σε ένα ήσυχο και ζεστό μέρος. Αποφύγετε την παροχή τροφής ή νερού, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές.
Επικοινωνία με ειδικούς: Επικοινωνήστε άμεσα με έναν εξειδικευμένο φορέα περίθαλψης άγριας ζωής. Στην Ελλάδα, μπορείτε να απευθυνθείτε στην ΑΝΙΜΑ (Αθήνα), ΔΡΑΣΗ για την ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ (Θεσσαλονίκη), οργανισμοί που ειδικεύονται στην περίθαλψη άγριων ζώων.
Η άμεση και σωστή αντίδρασή σας μπορεί να κάνει τη διαφορά στην επιβίωση και αποκατάσταση του τραυματισμένου φοινικόπτερου.