Μια ξεχωριστή εκπαιδευτική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι Ανιχνευτές και οι Ανιχνεύτριες από τα Συστήματα της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής ( 1ο & 2ο &3ο Αμαρουσίου, 2ο & 3ο Κηφισιάς, 1οΠεντέλης, 1ο Παιανίας, 1ο & 2ο Παπάγου, 14οΝέας Ιωνίας, 1ο Ψυχικού, 1ο Ν/Π Ραφήνας) , στο πλαίσιο του Ανιχνευτικού Εργαστηρίου με τίτλο «Άγρια Ζωή: Από την Πρόληψη στην Επανένταξη», που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Μαρτίου 2025 στην Προσκοπική Εστία Κηφισιάς.
Η Προσκοπική Εστία Κηφισιάς μεταμορφώθηκε σε ένα ζωντανό εργαστήριο αφιερωμένο στην άγρια ζωή και οι Ανιχνευτές/ριες μαζί με τα Ενήλικα Στελέχη τους, συγκεντρώθηκαν για να εξερευνήσουν τον συναρπαστικό κόσμο της άγριας ζωής και να μάθουν πώς μπορούν να συμβάλουν στην προστασία της, απορροφώντας γνώσεις και εμπειρίες από τα στελέχη της Εφορείας Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος και μέλη της Προσκοπικής Ομάδας διάσωσης Άγριας ζωής.
Μετά το αρχικό καλωσόρισμα από την Έφορο Περιβάλλοντος, Αθηνά Τσεκούρα, τα μέλη των Κοινοτήτων Ανιχνευτών που συμμετείχαν παρακολούθησαν την εμπνευσμένη αφήγηση της ιστορίας του «Starfish Thrower», ένα συγκινητικό στιγμιότυπο για τη σημασία της ατομικής δράσης στην προστασία της Άγριας Ζωής, από τον Θόδωρο Μπένο-Πάλμερ. Ακολούθησε ένα διαδραστικό παιχνίδι γνωριμίας με τις κάρτες «ΔΙΑΣΩΖΟΜΕΝΑ», όπου οι Ανιχνευτές είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν και να εξοικειωθούν με διάφορα είδη άγριας ζωής που έχουν διασωθεί από μέλη της Π.Ο.Δ.Α.Ζ. και οργανώσεις περίθαλψης wildlife.
Το πρώτο σκέλος του εργαστηρίου αφορούσε την ενημέρωση για την άγρια πανίδα της Αττικής, με παρουσίαση των θηλαστικών, πτηνών και ερπετών που ζουν σε περιοχές όπως η Πάρνηθα, η Πεντέλη, ο Υμηττός, ο Σχοινιάς και η Βραυρώνα, εμπλουτισμένη με εικόνες από το βιβλίο «Τα Πουλιά της Αττικής»(Λ.Σταύρακα-Σ.Σκαρέα). Ακολούθησε εισαγωγή στη νομοθεσία και τα δίκτυα διάσωσης που λειτουργούν στην Ελλάδα, από τον Ίππαρχο Στάβαρη, καθώς και μια πολύτιμη παρουσίαση για το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι Πρόσκοποι στην προστασία και διάσωση της άγριας ζωής, από την Αθηνά.
.png)
Η θεωρητική προσέγγιση συμπληρώθηκε με διασκεδαστικά και εκπαιδευτικά παιχνίδια. Οι Ανιχνευτές συμμετείχαν με ενθουσιασμό σε μια σκυταλοδρομία με "αυγά Caretta" και σε παιχνίδι καθαρισμού "θάλασσας" από σκουπίδια στον εξωτερικό χώρο.
Ακολούθησε πρακτική άσκηση τεχνικών σύλληψης και μεταφοράς τραυματισμένων ζώων, όπου οι συμμετέχοντες έμαθαν πώς να χρησιμοποιούν εργαλεία όπως απόχες, πετσέτες, κουτιά και "σκούπες" για την ασφαλή σύλληψη και μεταφορά των ζώων. Οι Ανιχνευτές κατασκεύασαν και δικά τους κουτιά μεταφοράς με υλικά όπως χαρτόκουτες και εφημερίδες με κοπίδια, ταινίες και μαρκαδόρους.
Το μεσημέρι αφιερώθηκε στην αποδόμηση διαδεδομένων μύθων γύρω από την άγρια ζωή, με επιστημονικά τεκμηριωμένες παρουσιάσεις και παραδείγματα. Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα για κολατσιό, η δράση συνεχίστηκε με την ενότητα για τις ειδικές διασώσεις, όπως η φροντίδα νεοσσών, τα τροχαία ατυχήματα και οι δασικές πυρκαγιές.
.png)
Ένα ακόμα δημιουργικό σκέλος περιλάμβανε την κατασκευή ταΐστρας για πουλιά από ανακυκλώσιμο υλικό (συσκευασίες Tetra Pak), ενώ έγινε και επίδειξη ξύλινων τροφοδόχων και φωλιών, από τον Ίππαρχο, προσφέροντας στους νέους έμπνευση για μελλοντικές πράσινες δράσεις.
Το εργαστήριο προχώρησε με παρουσίαση για το πώς μπορούμε καθημερινά να βοηθάμε την άγρια ζωή, ενώ η συζήτηση για τον εθελοντισμό και τις επαγγελματικές διεξόδους που σχετίζονται με την προστασία της άγριας φύσης, προσέλκυσε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον και έδωσε νέες προοπτικές στους νέους και τις νέες που συμμετείχαν.
Στο τελευταίο στάδιο, οι Ανιχνευτές παρακολούθησαν την παρουσίαση και την επίδειξη εξοπλισμού διάσωσης, ενώ εξηγήθηκε πως μπορούν να δημιουργήσουν ένα πλήρες rescue kit για την Εστία τους. Το εργαστήριο έκλεισε με την παρουσίαση του Wildlife Challenge του Earth Tribe,όπου οι συμμετέχοντες σχεδίασαν τη δική τους δράση, με στόχο τη συνέχιση της ευαισθητοποίησης και της δράσης στην κοινότητά τους.
Με μια ομαδική φωτογραφία και πολλά χαμόγελα, έκλεισε μια γεμάτη και ουσιαστική ημέρα, γεμάτη γνώση, συνεργασία και έμπνευση για έναν κόσμο πιο φιλικό προς την άγρια ζωή.
Το 2ο Ανιχνευτικό εργαστήριο «Άγρια Ζωή: Από την Πρόληψη στην Επανένταξη» ήταν μια επιτυχημένη και εμπνευσμένη εμπειρία για τους Ανιχνευτές και Ανιχνεύτριες, προσφέροντας τους γνώσεις, δεξιότητες και κίνητρα για να γίνουν ενεργοί πολίτες στην προστασία της άγριας ζωής.