Η σύνταξη και η δημοσιοποίηση των 10 ΑΡΧΩΝ της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής, μας έδωσε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με πολλά Ενήλικα Στελέχη του Σ.Ε.Π. με σκοπό να τους ενημερώσουμε και να δημιουργήσουμε τα κατάλληλα ερεθίσματα για να συμμετέχουν προσωπικά στην ΠΟΔΑΖ ή να εντάξουν στο Δίκτυό της τα Συστήματά τους.
Τον Οκτώβριο λοιπόν, προετοιμάζοντας την 3η Εκπαιδευτική Συνάντηση, που θα γίνει στην Καστοριά στις 23 και 24 Νοεμβρίου (Ανακοίνωση 81/2019) μας δόθηκε η ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με πολλά ενήλικα μέλη του Ελληνικού Προσκοπισμού από πολλά μέρη της Ελλάδας.
Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Γιάννενα, Κοζάνη, Βέροια, Πάτρα, Ρέθυμνο, Χίος, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Πύργος είναι μερικά από τα μέρη από τα οποία προέρχονταν όσοι ενημερώθηκαν από τον Έφορο Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος, κ. Θεόδωρο Μπένο-Πάλμερ, ο οποίος τόνισε την εξέχουσα θέση που έχει η προστασία του περιβάλλοντος στο προσκοπικό πρόγραμμα αλλά και την ιδιαίτερη δέσμευση που έχει αναλάβει κάθε Πρόσκοπος προς αυτή την κατεύθυνση.
Η πρώτη παρουσίαση έγινε μέσα στο ελατόδασος της Πάρνηθας στις 20 Οκτωβρίου, στην Εκπαιδευτική Ενότητα «Α4 Προσκοπική Τεχνική» και την παρακολούθησαν Ενήλικα Στελέχη από όλες τις γειτονιές της Αθήνας. Ήταν η πρώτη παρουσίαση σε φυσικό περιβάλλον και η αίσθηση του να βρίσκεσαι εκεί ακριβώς που μπορεί να συμβούν οι έκτακτες καταστάσεις, έδωσε άλλη διάσταση στην παρουσίαση.
Η δεύτερη παρουσίαση έγινε στο Σκουροχώρι Πύργου Ηλείας, στις 27 Οκτωβρίου, κατά την διάρκεια της 3ης Πανελλήνιας Δράσης του Προσκοπικού Δικτύου. Η παρουσίαση των Αρχών της ΠΟΔΑΖ στα εργαστήρια αυτοεξέλιξης των μελών των Προσκοπικών Δικτύων από πολλές πόλεις, επεκτάθηκε σε θέματα ηθικής της προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και κατάλληλων πρακτικών συνεργασίας που μπορούν να οδηγήσουν σε κοινωνικές παρεμβάσεις.
Ο πρακτικός στόχος της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής (ΠΟΔΑΖ), είναι όχι μόνο να εκπαιδεύσει 100 εθελοντές Προσκόπους διασώστες, αλλά να δημιουργήσει μέχρι τα μέσα του 2020 την ανάλογη δικτύωση που θα μπορέσει να υποστηρίξει αποτελεσματικά τις συνεργαζόμενες οργανώσεις (ΑΝΙΜΑ, ΑΡΙΩΝ, ΑΡΧΕΛΩΝ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΜΟΜ) και να υπάρχει η βοήθεια που χρειάζονται αν προκύψει ανάγκη.
Το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας στέκεται αρωγός στην υλοποίηση αυτής της προσπάθειας των Ελλήνων Προσκόπων.
Θ.Μ-Π.