Το 2020 έκλεισε με 6.227 εισαγωγές άγριων ζώων, και άλλες 1.865μη άγριων (περιστέρια κυρίως αλλά και κοτούλες, πάπιες, κουνελάκια, καναρίνια).
Παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες (lockdown),χωρίς να μπορούμε να στηριχθούμε στους εθελοντές μας, χωρίς γιορτές και εκδηλώσεις, καταφέραμε και φέραμε σε πέρας τη φροντίδα , περίθαλψη και επανένταξη χιλιάδων πλασμάτων, χάρη στην σκληρή δουλειά του προσωπικού μας, την βοήθεια λίγων επίλεκτων εθελοντών αλλά και την υποστήριξη της κοινωνίας. Είμαστε ευγνώμονες για τις μικρές δωρεές αλλά και για κάποιες μεγαλύτερες, φίλων της άγριας ζωής που έχουν εμπιστευθεί την ΑΝΙΜΑ. Χωρίς αυτή τη στήριξη δεν θα τα είχαμε καταφέρει.
Το 2020 έφτασαν στον Σταθμό Α Βοηθειών της ΑΝΙΜΑ: 889 χελώνες όλων των ειδών, με τις κρασπεδοχελώνες να κυριαρχούν. Οι περισσότερες προήλθαν από αιχμαλωσία αλλά και πολλές ήταν τραυματισμένες από αυτοκίνητα.
Τα είδη που ακολουθούν, κατά σειρά αριθμού εισαγωγής, είναι τα κοινά είδη της πόλης: 843 δεκοχτούρες, 497 σπουργίτια, 409 κοτσύφια, 383σταχτάρες, 238 καρακάξες και 250 ασημόγλαροι. Οι κάτοικοι της Αθήνας και του πέριξ δήμων είναι οι πολυπληθέστεροι «πελάτες» μας. Ειδικά κατά τους μήνες της ανοιξιάτικης καραντίνας, που συνέπεσαν, με την αναπαραγωγική περίοδο, είχαμε πολύ περισσότερες εισαγωγές τέτοιων ειδών, γιατί οι συμπολίτες μας βγαίνοντας για μικρές βόλτες στα πάρκα και τις πλατείες όλο και έβρισκαν πουλάκια που είχαν πέσει από τις φωλιές και κινδύνευαν.
Πολυπληθείς είναι και οι καρδερίνες του 2020: 309 , οι περισσότερες κατασχεμένες από παράνομους εμπόρους.
Ως προς τα αυστηρά προστατευόμενα αρπακτικά, ενδεικτικά το 2020 στην ΑΝΙΜΑ έφτασαν 29 όρνια, 31 μπούφοι, 186γερακίνες, 14 πετρίτες.
Από θηλαστικά, ενδεικτικά το 2020 λάβαμε 31 αλεπούδες και212 σκαντζόχοιρους.
Δείτε όλες τις εισαγωγές ανά είδος εδώ:
ΤΟ 2020 ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΑ ΚΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ
Το 2020 η ΑΝΙΜΑ περιέθαλψε 6227 άγρια ζώα.
Τα στρουθιόμορφα (σπουργίτια , σπίζες διάφορες, κορακοειδή , ψαρόνια, χελιδόνια, κοτσύφια κλπ) ήταν το 34% των εισαγωγών, τα ερπετά (κυρίως χελώνες το 15%, ακολουθούν τα αρπακτικά 14%, τα θηλαστικά 5%, θαλασσοπούλια 4%, παρυδάτια 2%. Το 24% είναι «άλλα», κυρίως δεκοχτούρες.
Χαρακτηριστικό είναι ότι από την Αθήνα και τους γύρω δήμους κυριαρχούν τα στρουθιόμορφα (39%) ενώ τα αρπακτικά προέρχονται κυρίως από την ελληνική επαρχία (25%).
Ως προς τις αιτίες, κυριαρχούν όπως πάντα τα ατυχήματα (43%) , ακολουθούν τα «ορφανά» της άνοιξης και του καλοκαιριού, τα προερχόμενα από παράνομη αιχμαλωσία και κατασχέσεις (22%) , τα άρρωστα (ψώρα κλπ, 4%). Τα πυροβολημένα είναι στο σύνολο της χώρας 2% (από την επαρχία 3%). Πρόκειται για 100 ζώα, όλα πουλιά και μία αλεπού. Τα 94 από αυτά είναι πουλιά των οποίων η θήρα απαγορεύεται αυστηρά, με επικεφαλής 40 πυροβολημένες γερακίνες. Να τονίσουμε εδώ ότι για το μεγαλύτερό μέρος της κυνηγετικής περιόδου 20-21 το κυνήγι δεν επιτρεπόταν, λόγω μέτρων για τον κορωνοϊό.
Ως προς τα ατυχήματα, ενδιαφέρον έχει το ότι έχουν μπει μπροστά οι επιθέσεις από γάτα (μιας και πολύ μεγάλος αριθμός εισαγωγών προέρχεται από αστικές περιοχές). Για τον ίδιο λόγο ακολουθούν τα τζάμια (6%), και έπονται τα τροχαία (4%). Οι ηλεκτροπληξίες είναι 2% στο σύνολο, αλλά δεν είναι αμελητέο , μια και πρόκειται για 54 πουλιά μεταξύ των οποίων 14 γερακίνες, δέκα μπούφοι και 9 πελαργοί.
Δείτε εδώ τα στατιστικά του 2020, αλλά και των 4 τελευταίων ετών!!!