ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
4η Εκπαιδευτική Συνάντηση Π.Ο.Δ.Α.Ζ. στο διαδίκτυο.
10/12/2020

4η Εκπαιδευτική Συνάντηση Π.Ο.Δ.Α.Ζ. στο διαδίκτυο.

Με διαφοροποιημένη σε webinar, την προγραμματισμένη αρχικά για την Κομοτηνή, 4η Εκπαιδευτική Συνάντηση της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής, η Εφορεία ΕφαρμογήςΠρογραμμάτων Περιβάλλοντος ΓΕ συνέχισε την βραβευμένη πρωτοβουλία του ΣΕΠ για την διάσωση της Άγριας Ζωής.

Οργανωμένη με ένα αναπροσαρμοσμένο πρόγραμμα, η 4η (διαδικτυακή) Συνάντηση παρείχε την βασική εκπαίδευση Διασώστη σε 34 Ενήλικα Στελέχη από Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Καβάλα, Καστοριά, Σέρρες, Ηράκλεια, Άρτα,Ξάνθη και Κομοτηνή.

Έτσι η πρωτοβουλία της Π.Ο.Δ.Α.Ζ. έχει εκπαιδεύσει μέχρι σήμερα πάνω από 130 Διασώστες από 45 Συστήματα σε όλη την Ελλάδα. Έτσι δόθηκε η δυνατότητα σε περισσότερα ενήλικα μέλη μας να αποκτήσουν γνώσεις για τη διάσωση άγριων ζώων (wildlife) που διατρέχουν κίνδυνο και να αποκτήσουν ένα μοναδικό σύνολο γνώσεων, πολύ διαφορετικό από εκείνο που χρησιμοποιείται για τον χειρισμό κατοικίδιων ζώων.

Ο κύκλος της 4ης Εκπαιδευτικής Συνάντησης της ΠΟΔΑΖ υλοποιήθηκε σε επτά ωριαίες παρουσιάσεις, δομημένες σε τρεις ενότητες. Ο πρώτος κύκλος ξεκίνησε την Παρασκευή 5 Ιουνίου , τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, και ολοκληρώθηκε στις 10 και 12 Ιουνίου 2020.

Οι ζωντανές παρουσιάσεις των προσκεκλημένων περιβαλλοντικών οργανώσεων προσέλκυσαν το ενδιαφέρον όλων μας και ο κ Σταύρος Καλπάκης από τη ΔΡΑΣΗ, η κα Μελίνα Αυγερινού από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, η Δρ Αιμιλία Δρούγα από τον ΑΡΙΩΝ και ο κτηνίατρος Αλέξανδρος Βανταράκης (Έφορος Ανιχνευτών Πάτρα) μετέφεραν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, γνώσεις και εμπειρίες.

Τα 13 Συστήματα που προστέθηκαν στο ΔΙΚΤΥΟ της Π.Ο.Δ.Α.Ζ. θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν στην περισυλλογή των τραυματισμένων ή ορφανών θηλαστικών, πουλιών,ερπετών, θαλασσίων οργανισμών κ.λπ. στη χώρα μας, συνεπικουρώντας τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και τα Κέντρα Διάσωσης και Περίθαλψης.

Η «Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής» αποτελεί την υλοποίηση ενός προγράμματος που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος (Αριθμ. Απόφ. 148.3/2018) και υλοποιείται με τη συμμετοχή οργανώσεων που εξειδικεύονται στη διάσωση και την περίθαλψη άγριων ζώων, όπως ΑΝΙΜΑ, ΑΡΧΕΛΩΝ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΙΩΝ, ΜΟΜ, ΔΡΑΣΗ για την ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ, κλπ.

Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους,για περισσότερα από 110 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακτα στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε.,συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου!