Όπου υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχουν και σκουπίδια – στις άκρες του δρόμου, σε πάρκα, λίμνες, δάση, σχολεία και χώρους αναψυχής. Βρίσκονται ακόμη και στις αυλές μας!
Όχι μόνο είναι κακό για το περιβάλλον μας τα σκουπίδια, αλλά βλάπτουν σημαντικά την άγρια ζωή και άλλα ζώα. Τα ζώα έχουν μια καταπληκτική αίσθηση όρασης και όσφρησης, η οποία μπορεί να τα προσελκύσει σε σκουπίδια όταν αναζητούν τροφή. Δεν έχουν κανέναν τρόπο να γνωρίζουν ότι τα σκουπίδια μας μπορεί να είναι επικίνδυνα για αυτά.
Τα σκουπίδια είναι επικίνδυνα για την άγρια ζωή και τα κατοικίδια ζώα επειδή μπορούν:
1) Να κολλήσουν τα κεφάλια τους σε βάζα, κύπελλα ή άλλα είδη δοχείων που μυρίζουν φαγητό, προκαλώντας την ασφυξία ή την πείνα μέχρι θανάτου, όταν δεν είναι σε θέση να βγάλουν το δοχείο από το κεφάλι τους.
2) Να κοπούν σε κονσέρβες και σπασμένα γυαλιά και προκαλούνται τραυματισμοί που συνήθως είναι θανατηφόροι ή οδηγούν σε μόλυνση.
3) Να κολλήσουν τα κεφάλια τους ή άλλα μέρη του σώματός τους σε πλαστικούς δακτυλίους μεταφοράς 6 μπυρών, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο για αυτά να κινηθούν ή να πετάξουν.
4)Να φάνε οικιακά απορρίμματα και καθαριστικά από κάδους απορριμμάτων που μπορεί να είναι τοξικά, προκαλώντας ακραίες ασθένειες ή θάνατο.
5) Να φάνε πλαστικό ή λατέξ (π.χ. μπαλόνια) που νομίζουν πως είναι τροφή, κάτι που μπορεί να τα κάνει να αρρωστήσουν ή να μπλοκάρουν το πεπτικό τους σύστημα και να τα κάνουν να λιμοκτονούν.
6) Να πιαστούν μέσα σε πλαστικές σακούλες, παθαίνοντας ασφυξία.
7) Να μπλεχτούν με κορδόνια, σχοινιά ή δίχτυα, πετονιές, κλπ και να μείνουν δέσμια καθώς είναι ανίκανα να ελευθερωθούν.
Όπως μας πληροφορείτο AIWC ( Ινστιτούτο Προστασίας της Άγριας Ζωής της Αλμπέρτα), δύο από τις πιο κοινές αιτίες τραυματισμών άγριας πανίδας που αντιμετωπίζουμε σχετίζονται άμεσα με τα σκουπίδια: (1) συγκρούσεις ζώων με οχήματα και (2) εμπλοκή ή κατάποση πετονιάς ψαρέματος.
Τα σκουπίδια του δρόμου είναι πολύ επικίνδυνα και πολύ ελκυστικά για την Άγρια Ζωή. Τα πουλιά, για παράδειγμα, μπορεί να διακινδυνεύσουν να σκοτωθούν από τα διερχόμενα οχήματα σε ένα δρόμο, για να αρπάξουν έναν πυρήνα μήλου ή ένα περιτύλιγμα καραμελών που κάποιος πέταξε έξω από το παράθυρο.
Τα υδρόβια πτηνά ή άλλα ζώα που ζουν σε λίμνες και ποτάμια μπορούν να καταπιούν ή να μπλεχτούν στην πετονιά που έμεινε πίσω, με συνέπεια να αρρωστήσουν ή να μην μπορούν να κολυμπήσουν, να πετάξουν ή να φάνε.
Θυμηθείτε: το να πετάξετε ακόμη και το μικρότερο κομμάτι τσίχλας μπορεί να είναι επικίνδυνο για ένα ζώο - μπορεί να κολλήσει στα φτερά ή τη γούνα του καθιστώντας την κινητικότητα δύσκολη ή αδύνατη.
Να μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να διατηρήσετε την άγρια ζωή και άλλα ζώα ασφαλή από τα σκουπίδια:
- · Ποτέ μην πετάτε τα σκουπίδια οπουδήποτε!
- · Μαζέψτε τα σκουπίδια όπου τα συναντάτε και απορρίψτε τα σωστά.
- · Βεβαιωθείτε ότι τα δοχεία απορριμμάτων και ανακύκλωσης διαθέτουν ασφαλή, σωστά τοποθετημένα καπάκια.
- · Φροντίστε να ξεπλύνετε καλά τα δοχεία, τα μπουκάλια και άλλα ανακυκλώσιμα προϊόντα πριν τα απορρίψετε. Αυτό δεν θα προσελκύσει κάποιο ζώο από την μυρωδιά των υπολειμμάτων τροφών.
- · Συνθλίψτε τα μεταλλικά κουτιά αναψυκτικών κλπ μόλις τα ξεπλύνετε και, ως πρόσθετη προφύλαξη, γυρίστε τον κρίκο προς το άνοιγμα, ώστε να κλείσει η τρύπα και να μην μπορεί να εισχωρήσει ακόμη και ένα πολύ μικρό ποντικάκι.
- · Επανατοποθετήστε τα καπάκια σε πλαστικά δοχεία και βάζα μόλις ξεπλυθούν και είναι έτοιμα για ανακύκλωση.
- · Κόψτε τους πλαστικούς δακτυλίους μεταφοράς κουτιών μπύρας, πριν τους ανακυκλώσετε.
- · Δέστε κόμπο τις πλαστικές σακούλες ,στην μέση, πριν τις ανακυκλώσετε.
- · Τα απομεινάρια οικιακών προϊόντων καθαρισμού και άλλες τοξικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στο σπίτι, χρειάζονται πολύ προσεκτική απόρριψη.
- · Αποφύγετε να απελευθερώσετε μπαλόνια σε εκδηλώσεις. Μπορεί να προκαλέσουν τον θάνατο στην Άγρια Ζωή, από εμπλοκή ή από κατάποση.
- · Μοιραστείτε αυτές τις πληροφορίες και με άλλους.
Όπως πάντα, αν βρείτε τραυματισμένα ή ορφανά άγρια ζώα, καλέστε την Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής της περιοχής σας (www.wildliferescuescout.gr).
«Δεν είμαστε ιδιοκτήτες της Γης. Είμαστε αυτοί που την προσέχουμε. Την φροντίζουμε καθώς και όλα όσα βρίσκονται επάνω της. Και όταν τελειώσουμε με αυτό που κάνουμε, θα πρέπει να μείνει καλύτερη από ό, τι τη βρήκαμε. " Katherine Hannigan,συγγραφέας.