Όπως όλες οι φυσικές καταστροφές στις μέρες μας, οι πυρκαγιές γίνονται όλο και πιο συχνές στον τόπο μας. Πρόσφατα, έχουμε δει τραγωδίες να διαδέχονται η μία την άλλη -όπως στην Εύβοια, στην Ρόδο, στην Πάρνηθα, στην Δαδιά , στα Δερβενοχώρια, στην Κέρκυρα, στην Νέα Αγχίαλο, κ.ά.
Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, οι οποίοι βασίζονται στα κανάλια ειδήσεων και στις ειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης για να προειδοποιήσουν για μια πυρκαγιά που πλησιάζει, τα ζώα βασίζονται στις έμφυτες ικανότητές τους. Πολλά ζώα χρησιμοποιούν την έντονη όσφρησή τους και την επίγνωση του περιβάλλοντός τους για να ανιχνεύσουν τα πρώιμα σημάδια μιας πυρκαγιάς, αλλά μερικές φορές δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να καταφύγουν σε ασφαλές μέρος. Τα μικρά ζώα, όπως τα ερπετά και τα αμφίβια, που δεν μπορούν να ξεφύγουν από τη φωτιά, θα καταφύγουν σε λαγούμια ή κάτω από πέτρες. Σε άλλες περιπτώσεις, τα άγρια ζώα με μικρά ή εκείνα που παγιδεύονται από τεχνητές κατασκευές, όπως φράχτες, μπορεί να μην είναι σε θέση να διαφύγουν. Είτε αφήνονται να αντιμετωπίσουν μια πυρκαγιά κατά μέτωπο είτε σε φαινομενικά ασφαλή απόσταση, όλα τα είδη άγριας ζωής - θηλαστικά, πουλιά και ψάρια - επηρεάζονται σημαντικά από αυτές τις καταστροφές.
Για τα ζώα που παγιδεύονται στην πορεία μιας πυρκαγιάς, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή (ή εξουθενωτικές). Ο πυκνός καπνός από τις πυρκαγιές μπορεί να αποπροσανατολίσει τα ζώα, να ερεθίσει τα μάτια τους και να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή. Τα εγκαύματα προκαλούν ακραίο πόνο και μπορεί να οδηγήσουν σε μαζική θανάτωση άγριων ζώων.
Δεν είναι μόνο τα χερσαία ζώα που υποφέρουν από τις πυρκαγιές - τα ψάρια και τα θαλάσσια θηλαστικά επηρεάζονται επίσης σε μεγάλο βαθμό. Όταν οι πυρκαγιές καίνε πλαστικά και μη φυσικά υλικά, τα υπολείμματα που απομένουν προκαλούν έντονη απορροή τοξινών που μπορούν να μολύνουν υδάτινους αποδέκτες. Τα καμένα φυτά και οι θάμνοι αποσυντίθενται σε θρεπτικά συστατικά όπως το άζωτο και ο φώσφορος. Όταν η βροχή παρασύρει υψηλές συγκεντρώσεις αυτών των θρεπτικών συστατικών στα υδάτινα οικοσυστήματα, μπορεί να εμφανιστούν επικίνδυνες ανθίσεις φυκιών που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια υποβρύχιου οξυγόνου και νεκρές ζώνες.
Κύριες επιπτώσεις δασικών πυρκαγιών στην άγρια ζωή:
Τα επακόλουθα μιας πυρκαγιάς αποκαλύπτουν τις έντονες επιπτώσεις στην άγρια ζωή.
- Καταστροφή οικοτόπων: Οι σφοδρές φλόγες μπορούν να αποδεκατίσουν γρήγορα ολόκληρα οικοσυστήματα, εξαφανίζοντας δάση, λιβάδια και υγροτόπους. Αυτή η απότομη μεταμόρφωση εκτοπίζει, τραυματίζει ή ακόμη και απαιτεί τη ζωή πολλών ειδών.
- Άμεση θνησιμότητα: Η ανελέητη προέλαση της φωτιάς αφήνει στα ζώα λίγες επιλογές διαφυγής. Πολλά υποκύπτουν στις φλόγες ή στον καπνό, ενώ άλλα πέφτουν θύματα της μεταπυρικής θήρευσης, της πείνας ή της έκθεσης.
- Απώλεια πηγών τροφής: Για τα φυτοφάγα ζώα, η εξάλειψη της βλάστησης διαταράσσει την τροφική τους αλυσίδα. Αυτή η διαταραχή διαχέεται στο οικοσύστημα, επηρεάζοντας τα αρπακτικά που εξαρτώνται από τα φυτοφάγα ζώα.
- Μετατόπιση και αλλαγή συμπεριφοράς: Τα επιζώντα ζώα αναγκάζονται να φύγουν, συχνά καταπατώντας ανθρώπινους οικισμούς ή εδάφη. Η τροποποιημένη συμπεριφορά αυτών των ζώων μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες συγκρούσεις με τον άνθρωπο.
- Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις: Τα επακόλουθα αντηχούν για χρόνια, μερικές φορές για δεκαετίες. Η ανάκαμψη του οικοσυστήματος είναι ένα αργό ταξίδι και ορισμένα είδη μπορεί να εξαφανιστούν οριστικά από την πληγείσα περιοχή.
Κατεβάστε και διαβάστε (Αγγλικά) από εδώ: https://www.unep.org/resources/report/spreading-wildfire-rising-threat-extraordinary-landscape-fires?gclid=CjwKCAjwoqGnBhAcEiwAwK-OkcmcDyPUDfon3bne7q4lZRHX4wgK91MQbhvEacRjGfKKxSEPOeAgMxoCKLgQAvD_BwE την νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών με θέμα Spreading like Wildfire: TheRising Threat of Extraordinary Landscape Fires Αυτή η νέα έκθεση του ΟΗΕ διαπιστώνει ότι η κλιματική αλλαγή και η αλλαγή χρήσης γης επιδεινώνουν τις πυρκαγιές. Οι ανεξέλεγκτες & ακραίες πυρκαγιές είναι καταστροφικές για τους ανθρώπους, τη βιοποικιλότητα & τα οικοσυστήματα.