Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 9η Εκπαιδευτική Συνάντηση της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής που έγινε διαδικτυακά την Δευτέρα 2 και την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023.
Στην 9η Εκπαιδευτική Συνάντηση με το συμβολικό όνομα «Σταχτάρα»* απόκτησαν τις βασικές γνώσης διάσωσης Άγριας Ζωής και πιστοποιήθηκαν 33 νέες Διασώστριες & 26 νέοι Διασώστες Άγριας Ζωής από 19 Προσκοπικά Συστήματα & 3 Περιφερειακές Εφορείες:
1ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Λαμίας(1)
1ο Σύστημα Δασοπροσκόπων Πεντέλης(2)
1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Ζακύνθου(3)
1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Μυκόνου(1)
1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων ΠαλαιούΦαλήρου (2)
1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Σαρωνικού (2)
1ο Σύστημα Προσκόπων Θήρας (7)
1ο Σύστημα Προσκόπων Ιωαννίνων (4)
1ο Σύστημα Προσκόπων Κιλκίς (3)
1ο Σύστημα Προσκόπων πόλεως Ρόδου(3)
1ο Σύστημα Προσκόπων Χίου (7)
2ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Χίου (1)
3ο Σύστημα Δασοπροσκόπων Βέροιας(2)
4ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Νίκαιας(4)
7ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Μετεώρων Πολίχνης (3)
8ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Χίου (7)
13ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Κέρκυρας(1)
Ε.Π.Π. 3ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Νέας Ιωνίας Βόλου (2)
Ε.Κ.Σ. Προσκόπων Θήρας (1)
Περιφ. Εφορεία Μαγνησίας (1)
Περιφ.Εφορεία Θεσσαλονίκης (1)
Περιφ.Εφορεία Χίου (1)
Το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Ζακύνθου και το 8οΣύστημα Αεροπροσκόπων Χίου είναι τα δύο νέα Συστήματα που διευρύνουν το Πανελλήνιο Δίκτυο της ΠΟΔΑΖ. Έτσι σήμερα, Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων λειτουργεί πανελλήνιο δίκτυο διάσωσης Άγριας Ζωής με 125 εξοπλισμένα σημεία και 370 μέλη του, Διασώστες σε όλη την Ελλάδα!
Το 10ωρο πρόγραμμα της εκπαίδευσης περιλάμβανε 6 εκπαιδευτικά video και 11 εκπαιδευτικές παρουσιάσεις, με σημαντικότερη αυτή των Πρώτων Βοηθειών σε Άγρια Ζώα του κτηνιάτρου και Εφόρου Ανιχνευτών Δυτικής Πελοποννήσου, Αλέξανδρου Βανταράκη.
Η Εφορεία Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος, με την εμπειρία διοργάνωσης 3 ζωντανών και 5διαδικτυακών εκπαιδεύσεων, έχει δημιουργήσει δικές της μικρές εκπαιδευτικές παραγωγές video και σε συνδυασμό με τους εισηγητές-εκπαιδευτές των θεμάτων, παρέχει στους υποψήφιους διασώστες ένα πλήρες curriculum που τους επιτρέπει να πραγματοποιήσουν διάσωση και μεταφορά Άγριου Ζώου με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Η οργανωτική ομάδα της Εφ.Εφ.Π.Π. αποτελείται από την Έφορο Αθηνά Τσεκούρα, τους Αναπληρωτές Εφόρους Θεόδωρο Μπένο-Πάλμερ και Ίππαρχο Στάβαρη και την Άννα Λάτσιου.
Η εκπαίδευση διάσωσης που παρέχεται στις Εκπαιδευτικές Συναντήσεις μας, δεν προορίζεται να είναι η μόνη εκπαίδευση πριν βρεθεί ο πρόσκοπος- διασώστης να υλοποιήσει διάσωση άγριας ζωής. Ο χειρισμός και οι τεχνικές είναι δεξιότητες που αποκτώνται μέσω της διδασκαλίας αλλά και της πρακτικής, δημιουργώντας την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται.
Όλοι οι Διασώστες θα πρέπει να παρακολουθούν τις αναρτήσεις στην κλειστή ομάδα του facebookhttps://www.facebook.com/groups/416933615726537 και τις εκπαιδευτικές αναρτήσεις στο www.wildliferescuescout.gr , ή αν έχουν δυνατότητα να συνεργαστούν απευθείας με έναν κτηνίατρο αποκατάστασης άγριας ζωής ή να βοηθήσουν εθελοντικά ένα Κέντρο Διάσωσης για να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία.
Η «Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής» αποτελεί την υλοποίηση ενός προγράμματος που χρηματοδοτήθηκε (2019-2023) από το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος (Αριθμ. Απόφ. 148.3/2018) και συνεχίζεται να υλοποιείται με την στήριξη του ΣΕΠ και με τη συμμετοχή οργανώσεων που εξειδικεύονται στη διάσωση και την περίθαλψη άγριων ζώων, όπως ΑΝΙΜΑ, ΑΡΧΕΛΩΝ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΙΩΝ, ΜΟΜ, ΔΡΑΣΗ για την ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ, ΑΛΚΥΟΝΗ, κλπ.
Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 110 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακτα τους17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου!
*Σε κάθε Εκπαιδευτική Συνάντηση δίνουμε ένα συμβολικό όνομα από την πανίδα της Ελληνικής φύσης.