Στα πλαίσια της διεύρυνσης των παρεμβάσεων και της συμμετοχικότητας σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, το ΣΕΠ παροτρύνει τα μέλη του να αυξήσουν το ενδιαφέρον τους σχετικά με την περισυλλογή των τραυματισμένων, θηλαστικών, πουλιών, ερπετών, θαλασσίων οργανισμών κλπ. στη χώρα μας, αποτελώντας έναν σημαντικό συντελεστή για την προστασία της Άγριας Ζωής , συνεπικουρώντας έτσι και τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και τα ΚΕ.Π.Ε.Α.Π. (Κέντρα Περίθαλψης Ειδών Άγριας Πανίδας).
Για τους/τις Ανιχνευτές/ριες της Π.Ε. Δυτικής Πελοποννήσου, διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Εφορεία Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος, Ανιχνευτικό Εργαστήριο με θέμα «Από την Διάσωση στην Επανένταξη». Στο οκτάωρο Ανιχνευτικό Εργαστήριο, που έγινε το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Νοεμβρίου2023, στις φιλόξενες εγκαταστάσεις του Θεραπευτικού – Παιδαγωγικού Κέντρου «Η Μέριμνα», στο Άλσος Γηροκομείου της Πάτρας, συμμετείχαν 13 Ανιχνευτές και 11 Ανιχνεύτριες από τις κοινότητες: 9ου Ν/Π Πάτρας, 6ου Ν/Π Ρίου, 4ου Ν/Π Πάτρας, 1ου Ν/Π Ζακύνθου, 1ου Σ/Π Αργοστολίου Κεφαλλονιάς, 1ου Σ/Π Πύργου και 4ου Α/Π Αιγίου.
Το Ανιχνευτικό Εργαστήριο υλοποιήθηκε στα πλαίσια της 10ης Εκπαιδευτικής Συνάντησης της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής και είχε σκοπό να αυξήσει το ενδιαφέρον των εφήβων για την Ελληνική Άγρια Ζωή (wildlife), να τους εξοικειώσει με τις δυνατότητες διάσωσής της και να τους παρουσιάσει και τις επαγγελματικές – εργασιακές δυνατότητες που δίνονται στον τομέα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το θέμα «Εθελοντισμός και επαγγελματική απασχόληση στην διάσωση», κατά το οποίο η κα Γεωργία Καραμπέρου, διευθύντρια της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Στροφιλιάς και προστατευόμενων περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου https://necca.gov.gr/mdpp/m-d-ethnikou-parkou-ygrotopon-kotychiou-strofylias-kai-prostatevomenon-periochon-dytikis-peloponnisou/ και ο κ Γεώργιος Κανέλλης εκπρόσωπος της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας https://www.oikipa.eu/ παρουσίασαν τους φορείς τους από επαγγελματική και από εθελοντική προσέγγιση. Το θέμα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση από τον Χρήστο Χριστόπουλο, Έφορο Περιβάλλοντος της Π.Ε. , των 40 διαφορετικών επαγγελμάτων που αφορούν την διάσωση της wildlife σε όλο τον κόσμο.
Ενδιαφέρον παρουσίασαν οι κατασκευές για την μεταφορά των τραυματισμένων πτηνών και οι κατασκευές τροφοδοσίας τους, στις δύσκολες μέρες του χειμώνα που γίνονται αποκλειστικά από υλικά ανακύκλωσης συσκευασιών και σίγουρα η πρωτότυπη internetική μέθοδος με την οποία η Χριστίνα Νάνου, μας απομυθοποίησε τις λάθος απόψεις για την διάσωση της Άγριας Ζωής.
Είμαστε σίγουροι ότι οι Ανιχνευτές και οι Ανιχνεύτριες θα γυρίσουν στους τόπους τους, με ενδυναμωμένη την περιβαλλοντική τους ευαισθητοποίηση και γεμάτοι με ενθουσιασμό αλλά και με τις βασικές γνώσεις διάσωσης ενός «άγριου ζώου» που θα χρειάζεται την βοήθειά τους. Μέσα από την διαδικασία της διάσωσης wildlife οι Ανιχνευτές/ριες αποκτούν μια προσωπική σύνδεση με την φύση και εξοικειώνονται με την άγρια ζωή, προσφέροντας συγχρόνως έναν θετικό και προσωπικό τρόπο επανόρθωσης για τα προβλήματα που δημιουργούμε, εμείς οι άνθρωποι, στην φύση.
Το φυσικό περιβάλλον άλλωστε, πέρα από αναντικατάστατο οικολογικό απόθεμα έχει πλέον και τη διάσταση του κοινωνικού - οικονομικού «αποθέματος» ειδικά για τη χώρα μας όπου παρουσιάζει σοβαρά συγκριτικά πλεονεκτήματα και για τα οποία η περιβαλλοντική ενσυναίσθηση αποτελεί το κλειδί για την ορθολογική και μακροπρόθεσμα βιώσιμη ανάπτυξή τους.