ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΙΚΤΥΟΥ
Επανένταξη Γερακίνας μετά από δηλητηρίαση από το 3ο Δ/Π Βέροιας
28/01/2024

Μια επιτυχημένη πρώτη διάσωση για το 2024 , σε ένα λυπηρό γεγονός. Στο Ροδοχώρι Νάουσας δηλητηριάστηκαν με φόλα αδέσποτα σκυλιά, δυστυχώς τα δυο κατέληξαν και αγνοούνται πέντε. Επίσης δηλητηριάστηκε ένα γεράκι Γερακίνα , το οποίο με την άμεση χορήγηση ατροπίνης από την εθελόντρια και Πρόεδρο κα. ΒούλαΤζεβελέκου, από τους  «Φίλους των Ζώων Νάουσας» και την κτηνίατρο κα. Ζωή Θανασούλη , σώθηκε. Η απελευθέρωση του σήμερα μας γέμισε με συναισθήματα χαράς και ελπίδας!!!



Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες μη φυσικού θανάτου πολλών προστατευόμενων ειδών πανίδας που ενδιαιτούν σε αγροτικές, ημι-αγροτικές και ορεινές περιοχές, ενώ είναι παράλληλα κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Αποτελεί κοινή πρακτική σε πολλές αγροτικές περιοχές της Ευρώπης και σε χώρες της Μεσογείου, ενώ είναι μια ευρέως διαδεδομένη και βαθιά ριζωμένη συνήθεια για την εξόντωση του πληθυσμού των χαρακτηριζόμενων "επιβλαβών" ζώων (αλεπούδων, ασβών, λύκων, κ.ά.) τα οποία προκαλούν ζημιές στη φυτική και ζωική παραγωγή. Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι αποτέλεσμα σύγκρουσης μεταξύ κοινωνικών ομάδων, με συνηθέστερη αυτή μεταξύ κτηνοτρόφων και κυνηγών. Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων έχει επίσης συχνά στόχο τον έλεγχο του πληθυσμού της αλεπούς, η οποία θεωρείται ότι επηρεάζει την κάρπωση του λαγού και άλλων θηραμάτων.

Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων καθώς είναι μία πολύ διαδεδομένη πρακτική στην Ελλάδα πλήττει σημαντικά τα αρπακτικά πουλιά, ιδιαίτερα τα πτωματοφάγα όπως είναι ο Γυπαετός (Gypaetus barbatus), το Όρνιο(Gyps fulvus) και ο Ασπροπάρης (Neophron percnopterus), καθώς και απειλούμενα είδη θηλαστικών της Ευρώπης, όπως η καφέ Αρκούδα (Ursus arctos), ο Λύκος (Canislupus), το Τσακάλι (Canis aureus) και ο Λύγκας (Lynx pardinus στην Ιβηρική χερσόνησο και Lynx lynx στα Βαλκάνια). Από τα οικόσιτα ζώα πλήττει σημαντικές παραδοσιακές αυτόχθονες φυλές όπως τον Ελληνικό Ποιμενικό Σκύλο, αλλά και τους υπόλοιπους ποιμενικούς σκύλους φύλαξης των κοπαδιών από επιθέσεις σαρκοφάγων θηλαστικών Η απώλεια ποιμενικών σκύλων σε μερικές περιοχές είναι αρκετά εκτεταμένη και συχνή και έχει ως αποτέλεσμα την ελλιπή φύλαξη των κοπαδιών που επιφέρει με τη σειρά της οικονομικές απώλειες και ενδέχεται να οδηγήσει σε ένα εκ νέου φαύλο κύκλο χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων. Ακόμη, σημαντικός αριθμός κυνηγετικών σκύλων, πλήττεται από την παράνομη αυτή πρακτική……

Το τεύχος (52 σελ.) «Προτάσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων και φορέων για την αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Ελλάδα», μπορείτε να το διαβάστε εδώ: https://www.callisto.gr/sites/www.callisto.gr/files/downloads/ngos_proposals_againsts_poisoning_in_greek.pdf

 

Μπορείτε να διαβάσετε ένα πλήρες δημοσίευμα στο https://dasarxeio.com  με τίτλο  «Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων κατά της άγριας πανίδας: μια σοβαρή απειλή για τη φύση και την περιβαλλοντική έννομη τάξη», εδώ: https://dasarxeio.com/2020/10/02/87017/