Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής μας προσκαλεί όλους σε ένα ταξίδι για να εξερευνήσουμε την τεχνολογική καινοτομία που είναι αφιερωμένη στη διατήρηση των υπέροχων ζώων και φυτών του πλανήτη μας.
Η ψηφιακή καινοτομία μεταμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο προστατεύουμε την ανεκτίμητη βιοποικιλότητα. Πρωτοποριακές εφαρμογές μας επιτρέπουν πλέον να ξεχωρίζουμε διαφορετικά είδη ζώων μέσα σε δευτερόλεπτα. Τα drones βοηθούν τον ΑΡΧΕΛΩΝ να περιπλανηθεί σε μεγάλες περιοχές για να εντοπίσει τις περιοχές ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών. Τα GPS επάνω σε αποδημητικά πτηνά βοηθούν την ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ να κάνει ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και οι λύσεις που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη παρέχουν σε όσους προστατεύουν την Άγρια Ζωή σε όλο τον κόσμο πρωτοφανή εργαλεία που βοηθούν στον εντοπισμό, την παρακολούθηση και τελικά τη προστασία της άγριας ζωής.
Ωστόσο, καθώς αξιοποιούμε τις αυξανόμενες τεχνολογικές μας δυνατότητες, πρέπει επίσης να αναζωογονήσουμε τις δεσμεύσεις μας για βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτό περιλαμβάνει την πρόληψη των καταστροφικών οικολογικών επιπτώσεων, τον μετριασμό των απειλών για τα είδη και τα μέσα διαβίωσης που προκύπτουν από την κακή χρήση της τεχνολογίας και τη διασφάλιση της ψηφιακής ενσωμάτωσης για όλους έως το2030.
Βρισκόμαστε σε ένα εξελισσόμενο τοπίο ψηφιακής συνδεσιμότητας στη διατήρηση της άγριας ζωής. Τώρα είναι η ευκαιρία μας να αξιοποιήσουμε τα οφέλη που φέρνουν οι αναδυόμενες τεχνολογίες, τόσο για τον φυσικό κόσμο όσο και για την ανθρωπότητα. Τώρα είναι η ώρα να οικοδομήσουμε το βιώσιμο μέλλον όπου ο πλανήτης και όλοι οι άνθρωποι θα ευημερούν.
Την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής, γιορτάζουμε και τα 5 χρόνια δημιουργικής δράσης της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής του ΣΕΠ, και θεωρήσαμε ότι είναι η ιδανική ευκαιρία να εξερευνήσουμε με τα ψηφιακά εργαλεία του Μανώλη Αντωνάκη από το 2ο Σύστημα Προσκόπων της Μυτιλήνης, τις δυνατότητες που μας δίνονται για να μελετήσουμε και να παρουσιάσουμε συστηματικά τις προσπάθειες διάσωσης της Ελληνικής πανίδας από τους Έλληνες Προσκόπους. Με την μελέτη των χαρτών και των στοιχείων διάσωσης που συλλέγονται από την Φόρμα Διάσωσης θα επιχειρήσουμε να χρησιμοποιήσουμε την ψηφιακή εποχή για την οργανωμένη διάσωση των ειδών της άγριας πανίδας.
Το 2024,ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής θα το βρείτε εδώ: https://forms.gle/D4Gys8Mjdykt68eV9 και θα πρέπει να το συμπληρώσετε αμέσως μετά από κάθε διάσωση άγριας πανίδας.
Το 2023,χρησιμοποίησαν την φόρμα Δ.Κ.Δ.Α.Π. 26 ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ πραγματοποιώντας περίπου250 διασώσεις και διασώζοντας 56 διαφορετικά είδη πανίδας, μεταξύ των οποίων:19 Σταχτάρες, 23 μικρά Γεράκια, 16 Γλάρους, 12 Κουρούνες, 12 Κρασπεδοχελώνες,10 Κουκουβάγιες, 10 Αλεπούδες, 9 Σκαντζόχοιρους, 5 Γερακίνες, 4 Θαλάσσιες χελώνες, 4 Πελαργούς και πολλά ακόμη!