ΔΡΑΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
Συνάντηση για τα συμπεράσματα και τις εντυπώσεις από τις επισκέψεις στην Grefa (Ισπανία) και στους Green Balkans (Βουλγαρία)
27/04/2024

Στο κέντρο της Αθήνας, την Παρασκευή 26/4/24 το πρωί, σε ένα πολύ φιλικό και πολύ όμορφο χώρο στο Zoes Premium Latteria, συγκεντρωθήκαμε οι εκπρόσωποι του Δικτύου Οργανώσεων Περίθαλψης, για να παρουσιαστούν τα δύο εκπαιδευτικά ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν στην Ισπανία και την Βουλγαρία, στο πλαίσιο του προγράμματος "Δημιουργία Δικτύου Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα", στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος Active citizens fundπου χρηματοδοτείται από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ).

Το ΣΕΠ και την Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής εκπροσώπησε ο συντονιστής της ΠΟΔΑΖ και Αν. Έφορος Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Μπένος-Πάλμερ.



Στο πρώτο ταξίδι, τον Φεβρουάριο 2024, τα μέλη του Δ.Ο.Π. επισκέφτηκαν την οργάνωση GREFA στην Γρανάδα – Μαδρίτη. Τα στελέχη της GREFA τους ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις τους, τους έδειξαν τις μεθόδους περίθαλψης και επανένταξης καθώς και αναπαραγωγής σε αιχμαλωσία.  Η συνεργασία με την GREFA θα επιδιωχθεί να συνεχιστεί, κυρίως στον τομέα της αναπαραγωγής υπό ανθρώπινη επίβλεψη απειλούμενων ειδών, με σκοπό την ενίσχυση τους στη φύση.



Στο δεύτερο ταξίδι, τον Μάρτιο 2024, εκπρόσωποι ελληνικών οργανώσεων περίθαλψης άγριων ζώων επισκέφτηκαν την οργάνωση Green Balkans, στη Stara Zagora της Βουλγαρίας. Το ταξίδι ήταν μέρος του προγράμματος "Δημιουργία Δικτύου Συνεργασίας των Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα", στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος Active citizens fundπου χρηματοδοτείται από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), και αποτέλεσε συνέχεια της επίσκεψής τους στην GREFA της Ισπανίας.

Τα στελέχη της Green BALKANS τους ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις τους στη Stara Zagora και τους εξήγησαν λεπτομερώς τις μεθόδους που ακολουθούν. Η ξενάγηση δεν περιορίστηκε μόνο εκεί, αλλά περιηγήθηκαν μαζί τους σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της νότιας Βουλγαρίας και της βόρειας Ροδόπης, μέχρι το σημείο που συνορεύουν οι τρεις χώρες Βουλγαρία- Ελλάδα- Τουρκία. Σε όλη αυτή την περιοχή διατηρούν ή επιβλέπουν εγκαταστάσεις  σταδιακής επανένταξης κιρκινεζιών, κυνηγογέρακων και γυπών.



Τις άρτιες και πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις, παρακολούθησαν εκτός από τους 20 παρισταμένους και 10 στελέχη οργανώσεων του Δικτύου, μέσω ZOOM. Τα συμπεράσματα ήταν πολύ θετικά και έδωσαν πολλές νέες καλές ιδέες για εφαρμογή και υλοποίηση με σκοπό να βελτιωθεί και να εξελιχθεί η περίθαλψη και η επανένταξη της άγριας πανίδας και στην Ελλάδα.