ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ,ΑΓΡΙΑ ΠΑΝΙΔΑ
ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΣΚΑΝΤΖΟΧΟΙΡΟΥ ή ΣΚΑΝΤΖΟΧΟΙΡΑΚΙΑ!
29/04/2024

Οι Σκαντζόχοιροι είναι πολύ χρήσιμα ζώα και η διάσωσή τους «επιβάλλεται».  Οι Σκαντζόχοιροι είναι λιγότερο επικίνδυνοι από τις Αλεπούδες και τα Κουνάβια, όσον αφορά το δάγκωμα. Για να το συλλάβετε ρίξτε πάνω στο ζώο ένα χοντρό πανί, σακάκι ή κουβέρτα. Αν είναι αρκετά ζωηρό, το χαρτόκουτο δεν είναι κατάλληλο. Βρείτε ένα κλουβί μεταφοράς γάτας ή σκύλου ή δύο πλαστικά «καφάσια του μπακάλη» που θα τα τοποθετήσετε το ένα πάνω από το άλλο. Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες, τηλεφωνήστε στην ΑΝΙΜΑ: 6972664675 ή στη ΔΡΑΣΗ για την Άγρια Ζωή: 6979914852.


Βασικές Πρώτες Βοήθειες για Σκαντζόχοιρο

Εάν ένας σκαντζόχοιρος βρεθεί στο φως της ημέρας, τότε αυτό είναι συνήθως ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Οι σκαντζόχοιροι είναι νυχτόβιοι και δεν βγαίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας για να ξαπλώσουν στον ήλιο. Η ενόχληση της φωλιάς του είναι μια συνηθισμένη αιτία, αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες.  Είναι πιθανό να έχει μείνει ορφανός, να είναι τραυματισμένος, δηλητηριασμένος ή με υποθερμία και πεινασμένος, επομένως η βοήθειά μας είναι ουσιώδης. Ακόμα κι αν δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια τραυματισμού, θα πρέπει να ακολουθούνται οι παρακάτω οδηγίες:

Βεβαιωθείτε ότι ο σκαντζόχοιρος διατηρείται ζεστός, τοποθετώντας τον σε γερό κουτί με ψηλές (μεγάλες) πλευρές, στρωμένο καλά με εφημερίδες. Αν ο καιρός είναι κρύος, τοποθετήστε δίπλα στον σκαντζόχοιρο ένα μπουκάλι με ζεστό νερό που έχει τυλιχθεί καλά με μια πετσέτα και σκεπάστε μεμια ακόμη πετσέτα. Αφήστε αρκετό χώρο για να μπορεί να απομακρυνθεί ο σκαντζόχοιρος και να μην εφάπτεται στο ζεστό μπουκάλι. Βεβαιωθείτε ότι το μπουκάλι παραμένει ζεστό, δεν πρέπει να κρυώσει.

Προσφέρετε στον σκαντζόχοιρο να πιεί νερό ή LECTADE(ενυδατικό διάλυμα για αφυδατωμένα ζώα που περιέχει γλυκόζη) - ΠΟΤΕ γάλα καθώς αυτό μπορεί να του προκαλέσει εντερίτιδα.

Κρατήστε τον στο κουτί σε ένα ζεστό, σκοτεινό, ήσυχο μέρος, καλυμμένο με συρμάτινο πλέγμα και ύφασμα, για να προστατεύεται από τις μύγες.  Επικοινωνήστε αμέσως με ένα Κέντρο Διάσωσης Άγριας Ζωής (ΑΝΙΜΑ, ΔΡΑΣΗ για την ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ, ΑΛΚΥΟΝΗ, κλπ). Κατά την μεταφορά του, φροντίστε να είναι πολύ καλά συσκευασμένος διότι με τα δόντια και με τα νύχια μπορεί να «αποδράσει» από χαρτόκουτα.

Ο κύριος εχθρός του σκαντζόχοιρου είναι τα χημικά παρασιτοκτόνα. Συγκεκριμένα, τα έντομα που πεθαίνουν από τα παρασιτοκτόνα και στη συνέχεια τα καταναλώνει ο σκαντζόχοιρος προκαλούν πεπτικές διαταραχές στον σκαντζόχοιρο και σε πολλές περιπτώσεις θάνατο. Μια ακόμα απειλή για τον σκαντζόχοιρο αποτελεί το αυτοκίνητο κυρίως όταν ο σκαντζόχοιρος προσπαθεί να περάσει το δρόμο τις νυχτερινές ώρες και δυστυχώς δεν τον έχει δει ο οδηγός και βεβαίως τα χλοοκοπτικά - χορτοκοπτικά μηχανήματα!

Στατιστικά το 2019, η ΑΝΙΜΑ παρέλαβε 154 σκαντζόχοιρους καιτα αίτια ήταν:  α) ασθένεια (ψώρα)(60,)  β) διάφορα ατυχήματα(τροχαία-σκύλοι κτλ) (40),  γ) ορφανά(46), δ)  εξάντληση (5), ε)  αιχμαλωσία (3).

Βρήκατε Σκαντζοχοιράκια;

Αν δείτε ένα ή περισσότερα σκαντζοχοιράκια να είναι ενεργά κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν είναι απαραίτητα σε κίνδυνο. Οι γονείς είναι κάπου κοντά.

Πότε ένα σκαντζοχοιράκι χρειάζεται τη βοήθειά μας:

  1. ·       Εάν έχει τα μάτια κλειστά ή είναι μικρότερο από ένα μεγάλο μήλο
  2. ·       Εάν βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο (π.χ. στη μέση του δρόμου). Με πολλή προσοχή και με κύριο μέλημα τη δική σας ασφάλεια, το μεταφέρετε στο πλησιέστερο ασφαλές μέρος. Φοράτε χοντρά γάντια, και μην το φέρνετε σε επαφή με άλλα ζώα.
  3. ·       Εάν είναι μεγαλύτερο από ένα μεγάλο μήλο, βάλτε λίγη τροφή γάτας/σκύλου και νερό και αφήστε το να το βρουν οι γονείς του. Αν σε24 ώρες παραμένει εκεί, καλέστε ένα επίσημο κέντρο περίθαλψης άγριων ζώων.
  4. ·       Όταν έχει δεχτεί επίθεση, φέρει εμφανή, εκτεταμένα τραύματα, το περιτριγυρίζουν μύγες, έχει κλειστά μάτια και βγάζει ήχους.
  5. ·       Όταν είναι κουλουριασμένο μαζί με τα αδελφάκια του σε εμφανές σημείο κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  6. ·       Εάν βρίσκεται δίπλα στη νεκρή μητέρα του.

Σε κάθε περίπτωση, δεν προβαίνουμε σε καμία ενέργεια, αν δεν έχουμε επικοινωνήσει με ΑΝΙΜΑ (Αθήνα) ή ΔΡΑΣΗ (Θεσσαλονίκη). Δε δίνουμε τροφή ή γάλα, ούτε προσπαθούμε να το μεγαλώσουμε μόνοι μας, καθώς οποιοδήποτε λάθος μπορεί να προκαλέσει μόνιμα προβλήματα ή/και τον θάνατο του ζώου. Σημειώστε κάπου το ακριβές σημείο που βρέθηκε, μήπως γίνει εφικτή η επανένωση με τη μητέρα του.