Η Ελένη, η Βίκυ και η Μορφούλα είναι Διασώστριες της ΠΟΔΑΖ και βαθμοφόροι στο 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Ιτέας. Σκέφτηκαν ότι θα είναι πολύ χρήσιμο τα μέλη της Ομάδας να γνωρίσουν κάποιες απλές τεχνικές διάσωσης, και να μπορούν αν απαντήσουν στην ερώτηση: «Βρήκα ένα Άγριο Ζώο, τι μπορώ να κάνω;»
Στην τηλε-συγκέντρωση της Κυριακής 11 Απριλίου, προσκάλεσαν τον Έφορο Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος και συντονιστή της ΠΟΔΑΖ, για να τους μάθει τα «μικρά μυστικά» της διάσωσης των πουλιών και ιδιαίτερα τώρα την Άνοιξη, των νεοσσών τους.
Την άνοιξη και τους καλοκαιρινούς μήνες, οι πρόσκοποι σε μια πόλη της περιφέρειας έχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να βρεθούν μπροστά σε ένα μικρό πουλάκι πεσμένο στο έδαφος. Εκείνη την στιγμή θα πρέπει να διαθέτουν κάποιες βασικές γνώσεις για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Τι εμφάνιση έχει; Πως κινείται; Γνωρίζουμε τι είδος πουλάκι μπορεί να είναι; Θα πρέπει να το μαζέψουμε προσεκτικά και να το πάμε σπίτι μας ή να ψάξουμε τους γονείς του και τη φωλιά του;
Οι απαντήσεις σε όλες αυτές τις ερωτήσεις είναι πολύ σημαντικές για το μέλλον του μικρού αυτού πετούμενου. Χρειάζονται κάποιες βασικές γνώσεις και πολύ αγάπη για τα μικρά πλασματάκια του ουρανού!
Με μια παρουσίαση και με μια μικρή ταινία της ΑΝΙΜΑ καταφέραμε να λύσουμε απορίες και να «εξοπλίσουμε» με χρήσιμες γνώσεις τουυποψήφιους διασώστες των πουλιών της Ιτέας. Έμαθαν πως το πρώτο που πρέπει να κάνουν είναι να ψάξουν να βρουν την φωλιά του ή τους γονείς του. Έμαθαν πως ανείναι «φτερωμένο» και χοροπηδάει στο έδαφος είναι φυσιολογικό, είναι ένα «ξεπεταρούδι» που περιμένει τους γονείς του να το ταΐσουν. Έμαθαν πως πάνω απ’όλα χρειάζεται ησυχία και σκοτεινιά, γι’ αυτό δεν πρέπει να το περιφέρουμε στα χέρια μας, και πολλά-πολλά άλλα!
Αν η Ομάδα Προσκόπων, Συστήματος μέλους του Δικτύου Π.Ο.Δ.Α.Ζ., επιθυμεί να ασχοληθεί σε κάποια τηλε-συγκέντρωση με αντίστοιχο θέμα, να επικοινωνήσει με την Εφ.Εφ.Π.Π. (earth@sep.org.gr)για συμμετοχή και παρουσίαση. Θα είναι χαρά μας!