Οι Διασώστες ΠΟΔΑΖ του 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Νέας Αγχιάλου Μαγνησίας είναι πολύ χαρούμενοι διότι με την επέμβασή τους φρόντισαν μια Γαλαζοπαππαδίτσα μετά από ατύχημα. Το άτυχο πτηνό προσέκρουσε σε τζαμαρία και έμεινε αναίσθητο. Ευτυχώς μετά από φροντίδα μισής ώρας συνήλθε και ελευθερώθηκε...
Η πρόσκρουση των πουλιών σε τζαμαρίες είναι πολύ συνηθισμένο και σοβαρό πρόβλημα διότι κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα σκοτεινά παράθυρα αντανακλούν τον εξωτερικό χώρο και τα πουλιά νομίζουν ότι μπορούν να περάσουν από μέσα! . Το βράδυ, σε μια πόλη με έντονο φωτισμό, συμβαίνει το ίδιο φαινόμενο. Η εικόνα εμφανίζεται τόσο ζωντανή, τα πουλιά πετούν κατευθείαν στα παράθυρα, συχνά με πλήρη ταχύτητα. Οι συγκρούσεις είναι η κύρια αιτία θνησιμότητας πουλιών στη Βόρεια Αμερική, σκοτώνοντας περίπου ένα δισεκατομμύριο άγρια πτηνά ετησίως!!
Εάν μια πρόσκρουση στο παράθυρο δεν σκοτώσει αμέσως ένα πουλί, τα πουλιά μπορεί να βρεθούν αναίσθητα, αποπροσανατολισμένα, συχνά σοβαρά τραυματισμένα και χρειάζονται άμεση προσοχή. Τα μικρά, ελαφρώς αποπροσανατολισμένα πουλιά μπορεί απλά να χρειάζονται ένα ήσυχο σημείο για να ανακάμψουν (όπως στην περίπτωση της Γαλαζοπαππαδίτσας στην Νέα Αγχίαλο).
Σε αυτές τις περιπτώσεις, μετά το ατύχημα μπορούν να τοποθετηθούν σε ένα σκοτεινό αεριζόμενο κουτί, επενδυμένο με μια μη ξεφτισμένη πετσέτα και να παραμείνει αδιατάρακτο για περίπου τριάντα λεπτά. Εάν εξακολουθούν να εμφανίζονται αμήχανα μετά την ανάπαυση, μπορεί να χρειάζονται κτηνιατρική φροντίδα και θα πρέπει να μεταφέρονται χωρίς καθυστέρηση σε κάποιο Κέντρο Περίθαλψης (ΑΝΙΜΑ ή ΔΡΑΣΗ)
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να λάβουν μέτρα για την αποφυγή τέτοιων ατυχημάτων στις τζαμαρίες. Πρέπει να βρουν ένα τρόπο να κάνουν τον υαλοπίνακα ορατό στα πουλιά.
Ποιά είναι όμως αυτή η Γαλαζοπαππαδίτσα, Αιγίθαλος ο κυανός (Cyanistes caeruleus ήParus caeruleus) ;
Αν κατά τον περίπατό σας στο δάσος ή στο κοντινό πάρκο εντοπίσετε με το βλέμμα σας ένα μικρό πανέμορφο πουλάκι με χαρακτηριστική γαλάζια κορώνα να κρέμεται ανάποδα από τα κλαδιά των δέντρων ψάχνοντας για τροφή, τότε σίγουρα έχετε δει μια γαλαζοπαπαδίτσα. Το μικρόσωμο, στρουμπουλό και ζωηρό αυτό στρουθιόμορφο πουλάκι με την ελκυστικότατη εμφάνιση, ανήκει στις παπαδίτσες, είναι στενός συγγενής με τον Καλόγερο Parus Major.
Πρόκειται για ένα ενδημικό είδος που συναντάται ευρύτατα και είναι διαδεδομένο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη, στη δυτική Ασία και στα παράλια της βορείου Αφρικής. Το μέγεθός του φτάνει τα 12 εκατοστά. Είναι πολύ ευκίνητο πουλί που σπανίως κατεβαίνει στο έδαφος. Τις περισσότερες φορές πετάει από κλαδί σε κλαδί αναζητώντας τροφή. Προτιμά τα φυλλοβόλα και μικτά δάση, κυρίως τα δάση βελανιδιάς, ακόμη το συναντούμε σε πάρκα, οπωρώνες ακόμη και σε κήπους. Σπάνια θα το δούμε σε καλλιεργήσιμες και θαμνώδεις εκτάσεις.