ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
60 Ανιχνευτές και Ανιχνεύτριες μαζί με τα Ενήλικα Στελέχη παρακολούθησαν Σεμινάριο Διάσωσης wildlife
10/05/2022

Με χαρά και ενθουσιασμό υποδεχθήκαμε και φέτος την 37η Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση που διοργανώθηκε από την Εφορεία Κλάδου Ανιχνευτών Γ.Ε. και την Περιφερειακή Εφορεία Βορειοδυτικής Ελλάδος στην πόλη του Αγρινίου, από την Πέμπτη 28 Απριλίου μέχρι την Κυριακή του Θωμά, 1 Μαΐου 2022.

Η Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1983 και επαναλήφθηκε το 1984 και το 1985, σε μια προσπάθεια να δοθεί η δυνατότητα στους Ανιχνευτές να παρουσιάσουν αντικείμενα έρευνας τα οποία έχουν σχέση με τον πολιτισμό, το περιβάλλον και την κοινωνία. Επιπροσθέτως, υπάρχει και η ειδική κατηγορία «ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΡΕΥΝΑ», που αφορά στην εξοικονόμηση, αλλά και στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, πρωτότυπες εφευρέσεις που προστατεύουν και ωφελούν την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον. Εκτός των παραπάνω, η Π.Α.Π.Ε. περιλαμβάνει πλήθος πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, όπως συναυλία μουσικών συγκροτημάτων, διαγωνισμό χορευτικών συγκροτημάτων, διαγωνισμό ποίησης και λογοτεχνίας, διαγωνισμό φωτογραφίας, διαγωνισμό κόμικ, σκίτσου και γελοιογραφίας και φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους και τηλεοπτικών σποτ με θέμα «ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ», αλλά και θεατρικού έργου με απονομή «Όσκαρ»!

Στην 37ηΠανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση οι Ανιχνευτές και οι Ανιχνεύτριες απ’ όλη την Ελλάδα παρουσίασαν αντικείμενα έρευνας σχετικά με τον πολιτισμό, το περιβάλλον και την κοινωνία.

Στο πρόγραμμα της Πανελλήνιας Ανιχνευτικής γιορτής εντάχθηκε και ένα σεμινάριο για την Διάσωση της Άγριας Ζωής, που υλοποίησε η Εφορεία Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος με το πρόγραμμα της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής (ΠΟΔΑΖ).

Το σεμινάριο παρακολούθησαν 60 Ανιχνευτές και Ενήλικα Στελέχη Κοινοτήτων και υλοποιήθηκε στην δροσιά του κήπου του Πανεπιστημίου Πατρών. Ανιχνευτές και Ανιχνεύτριες από Άγιο Δημήτριο, Αμπελοκήπους, Παπάγου, Νίκαια, Σαρωνικό, Φιλοθέη Αττικής και Αργοστόλι, Βέροια, Θεσσαλονίκη, Θέρμη, Λευκό Πύργο, Τούμπα, Καλαμάτα, Κομοτηνή, Μετέωρα Πολίχνης, Μύκονο, Ναύπλιο, Πύργο και Χίο παρακολούθησαν τον Θεόδωρο, την Αθηνά, τον Ίππαρχο και την Τζούλια που τους εκπαίδευσαν θεωρητικά και πρακτικά στα θέματα διάσωσης και διαχείρισης τραυματισμένων πτηνών και μικρών ζώων και ερπετών.


Δύο δραστηριότητες τράβηξαν το ενδιαφέρων των συμμετεχόντων: η πρακτική μετασκευή χαρτόκουτου σε κουτί μεταφοράς τραυματισμένου πτηνού ή ζώου και οι 10διαφορετικές προσομοιώσεις διάσωσης (rescue simulation) που κλήθηκαν να διεκπεραιώσουν όσοι παρακολούθησαν το σεμινάριο.

 

Το πολύ σημαντικό βαθύτερο νόημα της Διάσωσης της Άγριας ζωής που προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε στα 60 μέλη μας που παρακολούθησαν το Σεμινάριο, είναι ότι: α) Οι διαδικασίες της διάσωσης παρέχουν μια προσωπική σύνδεση με τη φύση και την άγρια ζωή, β) Η διάσωση άγριων ζώων προσφέρει ένα θετικό και προσωπικό τρόπο επανόρθωσης για τα προβλήματα που δημιουργούμε στη φύση. γ) Οι ενέργειες της διάσωσης και της περίθαλψης προκαλούν ένα αίσθημα ικανοποίησης από την απελευθέρωση ενός βιώσιμου άγριου ζώου που επιστρέφει στο φυσικό του περιβάλλον, δ) Η διαδικασία παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για την εκμάθηση της άγριας φύσης και την κατανόηση των περιβαλλοντικών θεμάτων και αξιών, ε) Η διάσωση άγριας ζωής δημιουργεί μια συνεχή ευκαιρία για προσωπική ανάπτυξη, που περιλαμβάνει δεξιότητες όπως η επίλυση προβλημάτων, καθορισμός προτεραιοτήτων, λήψη αποφάσεων, διαχείριση συγκρούσεων και κρίσεων και οικοδόμηση αυτοπεποίθησης και ζ) Η διάσωση μας παρέχει την ευκαιρία να μιλήσουμε με τους ανθρώπους για την άγρια φύση και να τους κάνουμε να την γνωρίσουν, να την αγαπήσουν, να την προστατέψουν.