Πραγματοποιήθηκε στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου, στον χώρο του Κέντρου Περίθαλψης ΑΛΚΥΟΝΗ, στην Πάρο, η δεύτερη συνάντηση των οργανώσεων και φορέων που δραστηριοποιούνται στην περίθαλψη άγριων ζώων της χώρα μας.
Στη διήμερη συνάντηση που διοργανώθηκε, από την ΑΝΙΜΑ και τον ΑΡΧΕΛΩΝ, συμμετείχαν η ΑΛΚΥΟΝΗ, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, η ΜΟm, ο AΡΙΩΝ, η Δράση για την Άγρια Ζωή, ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος ΤΟΥΛΙΠΑ ΓΟΥΛΙΜΗ, η Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής και η Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς.
Τα κύρια θέματα συζήτησης ήταν η εφαρμογή της πρόσφατης Κοινής Υπουργικής Απόφασης(ΚΥΑ) (ΦΕΚ Β΄4744/2022) σχετικά με τη λειτουργία των Κέντρων Περίθαλψης και Σταθμών Πρώτων Βοηθειών της Άγριας Πανίδας και του Δικτύου Άμεσης Επέμβασης για την άγρια πανίδα, η ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων και η μεταφορά τεχνογνωσίας στα θέματα εθελοντισμού, καθώς και η κατάρτιση ενός Κώδικα Δεοντολογίας που θα διέπει το Δίκτυο Συνεργασίας των Κέντρων Περίθαλψης Άγριας Πανίδας.
Οι συζητήσεις κατέληξαν ομόφωνα στα παρακάτω συμπεράσματα:
- Οι διατάξεις της ΚΥΑ σχετικά με τα ΚΕ.ΠΕ.Α.Π. αποτελούν θετική εξέλιξη και δίνουν τη δυνατότητα να υποστηριχθεί και να συνεχιστεί το έργο των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην περίθαλψη άγριων ζώων.
- Το θεσμικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε χρειάζεται να εφαρμοστεί σε συνθήκες αλληλοσεβασμού μεταξύ των οργανώσεων, που έχουν αναλάβει το δύσκολο αυτό έργο, και της εποπτεύουσας αρχής.
- Είναι σημαντικό να αναγνωρίζεται στην πράξη ο αυτόνομος χαρακτήρας κάθε αναγνωρισμένου από την Πολιτεία Κέντρου Περίθαλψης .Η έγγραφη διαβούλευση της εποπτεύουσας αρχής με το αντίστοιχο Κέντρο Περίθαλψης και η σύμφωνη γνώμη του κρίνεται απαραίτητο να προηγούνται της έκδοσης διοικητικών πράξεων που αφορούν ή σχετίζονται με τη διαδικασία περίθαλψης και επανένταξης ζώου που βρίσκεται σε Κέντρο Περίθαλψης (ερευνητικές άδειες κλπ.).
- Όλες οι οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη περίθαλψη άγριων ζώων στηρίζονται στον εθελοντισμό, που είναι ανάλογος με τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα των διαφορετικών κέντρων περίθαλψης. Χρειάζεται μία από κοινού προσέγγιση προκειμένου να γίνει δυνατή η εφαρμογή της διάταξης του Νόμου 4873/2021 «Προστασία του εθελοντισμού, ενίσχυση της δράσης της Κοινωνίας των Πολιτών» σχετικά με την εγγραφή των εθελοντών σε ιδιαίτερη εφαρμογή του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.
Η συνάντηση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του έργου με τίτλο «Δημιουργία Δικτύου Συνεργασίας τωνΟργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα». Το έργο αυτό, που χρηματοδοτείται από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), σκοπεύει να προωθήσει μια στενότερη και αποτελεσματικότερη συνεργασία ανάμεσα στις οργανώσεις και τους φορείς που ασχολούνται με την περίθαλψη των άγριων ζώων στην Ελλάδα.
Στην επόμενη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα ολοκληρωθεί η σύνταξη του Κώδικα Δεοντολογίας των οργανώσεων του Δικτύου.