Την Παρασκευή 20/1 και το Σάββατο 21/1 συμμετείχαμε στο 2ο Workshop του «Δικτύου Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην περίθαλψη Άγριων Ζώων» που συντονίζεται από την ΑΝΙΜΑ και τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Σκοπόςτου έργου είναι η δικτύωση και αποτελεσματικότερη συνεργασία των κέντρων περίθαλψης άγριων ζώων της Ελλάδας.
Την πρώτη ημέρα, με την θεματική «Ευζωία και Επανένταξη» έγιναν παρουσιάσεις από τον κ Σταμάτη Τάχα, εξειδικευμένο κτηνίατρο στα άγρια ζώα των Ζωολογικών Πάρκων, DVMMSc PGCert Dipl. ACZM Dipl. ACZM Dipl. ECZM(ZHM) MRCVS, Copenhagen Zoo. Στην θαυμάσια παρουσίασή του ο κ Τάχας μας ανέλυσε α) τους στόχους περίθαλψης των άγριων ζώων, β) τις έννοιες της επιστήμης της ευζωίας, γ) τις μεθόδους αξιολόγησης της ευζωίας και δ) τους τομείς εφαρμογής της ευζωίας στα άγρια ζώα.
Είναι πολύ σημαντικό, όπως ανέφερε ο κ Σταμάτης Τάχας, στους στόχους περίθαλψης των Άγριων Ζώων να περιλαμβάνονται 1) η ελευθερία από πείνα, δίψα και κακή διατροφή, 2) η ελευθερία από ταλαιπωρία και δυσφορία, 3) η ελευθερία από πόνο, τραύματα και ασθένεια, 4) η ελευθερία για έκφραση φυσιολογικής συμπεριφοράς, 5) η ελευθερία από φόβο και αγωνία. Τα παραπάνω πρέπει να εφαρμόζονται και κατά την άμεση αντιμετώπιση της διάσωσης και κατά την περίθαλψη και κατά την επανένταξη.
Ιδιαίτερη έκπληξη, αλλά και ικανοποίηση αισθανθήκαμε όταν ο κ Σταμάτης Τάχας ανέφερε τους Έλληνες Προσκόπους και την Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής, ως παράδειγμα σωστής τακτικής για την διάσωση ενός Άγριου Ζώου. Μόλις τον γνωρίσαμε μάθαμε πως ήταν πρόσκοπος!
Με πολύ ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε την παρουσίαση των Ivaylo Klisurv και Hristina Klisurava, από την γειτονική Βουλγαρία, στελέχη του Wildlife Rehabilitation and Breeding Center, “Green Balkans, Rehabilitation and Captive Breeding Center” που μας παρουσίασαν ένα εκπληκτικό κέντρο που συγχρόνως με την διάσωση και περίθαλψη υλοποιούν προγράμματα αναπαραγωγής αρπακτικών πουλιών, με σκοπό την επανεισαγωγή τους στην άγρια φύση.
Ακολούθησαν παρουσιάσεις μέσω ΖΟΟΜ από τον Jorge Morales, Βιολόγο και Rehabilitator από το Κέντρο GREFA στην Ισπανία και από τον Βρετανό Dr. Elliott με θέμα “Welfare Εthics for ΝonReleasable Animals and Euthanasia”.
Την ημερίδα ολοκλήρωσαν οι παρουσιάσεις της Δρ Αιμιλίας Δρούγα, που εκπροσωπώντας τον ΑΡΙΩΝ μας μίλησεγια “Strandings, Rehabilitation and Reintroduction of Marine Megafauna”, και της κας Άννα Καζάζου, Δασολόγου, Υπεύθυνης Πτηνών και Προγραμμάτων Διατήρησης στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, με θέμα “Rehabilitation Centres around the world today” που μας ταξίδεψε σε Κέντρα Διάσωσης Άγριας Ζωής από την Αυστραλία, έως την Νότιο Αφρική.
Την δεύτερη μέρα ξεναγηθήκαμε στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στην 3η μαρίνα της Γλυφάδας. Πρόκειται για ένα πρότυπο κέντρο διάσωσης θαλασσίων χελωνών και το μοναδικό στην Ελλάδα.
Κατά την ολοκλήρωση του στο 2ο Workshop του «Δικτύου Συνεργασίας των Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην περίθαλψη Άγριων Ζώων» που συντονίζεται από την ΑΝΙΜΑ και τον ΑΡΧΕΛΩΝ, πραγματοποιήθηκαν οι τελικές συζητήσεις για την δημιουργία του ΚΩΔΙΚΑ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ για τα Κέντρα Περίθαλψης Αγρίων Ζώων στην Ελλάδα.
Στον ΚΩΔΙΚΑ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ, τα υπογράφοντα Κέντρα Περίθαλψης και οι Οργανώσεις που ασχολούνται με την διάσωση της άγριας ζωής ( ΑΝΙΜΑ, ΑΡΧΕΛΩΝ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΙΩΝ,ΔΡΑΣΗ για την ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ, Σύλλογος Τουλίπα Γουλιμή, ΑΛΚΥΟΝΗ, Naxos Wildlife, Ετ.Προστ.Περιβ.Καστοριάς και Μom) συμφωνούν στην τήρηση αρχών όπως: ●Τα κέντρα περίθαλψης και επανένταξης παρέχουν επαγγελματική φροντίδα με ευαισθησία σε κάθε φάση της περίθαλψης και επανένταξης των άγριων ζώων, δείχνοντας σεβασμό και διατηρώντας την ευζωία και αξιοπρέπεια του κάθε ζώου, σύμφωνα με τις 5 ελευθερίες, που έχουν υιοθετηθεί από διεθνείς οργανισμούς, ήτοι: (α) ελευθερία από πείνα και /δίψα, (β) ελευθερία από ταλαιπωρία και δυσφορία, (γ) ελευθερία από πόνο, τραυματισμό ή ασθένεια, (δ) ελευθερία για έκφραση φυσιολογικής συμπεριφοράς και (ε) ελευθερία από φόβο και αγωνία. ● Επίσης τα κέντρα περίθαλψης και επανένταξης ενθαρρύνουν τη συμμετοχή της κοινωνίας και τη δραστηριοποίησή της μέσα από την εκπαίδευση εθελοντών και την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Στόχος είναι η προώθηση του υπεύθυνου ενδιαφέροντος για τα έμβια όντα και τη φύση κλπ.
Θεωρούμε πωςτο πρόγραμμα του έργου “Δημιουργία Δικτύου Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα” που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής, ΑΝΙΜΑ και εταίρο τον ΑΡΧΕΛΩΝ Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, είχε επιτυχία και κατάφερε να συντονίσει τουλάχιστον 10 ελληνικές οργανώσεις διάσωσης και περίθαλψης Άγριας Ζωής, με σκοπό την δημιουργία ενός λειτουργικού δικτύου. Η Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής (ΠΟΔΑΖ) αποτελεί έναν σημαντικό συντελεστή στην προστασία της Άγριας Ζωής(wildlife) πανελληνίως και συνεχίζει να συνεπικουρεί τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και τα Κέντρα Διάσωσης και Περίθαλψης Αγρίων Ζώων.