ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
100 σημεία διάσωσης Άγριας Ζωής και 275 εκπαιδευμένοι Πρόσκοποι-Διασώστες Π.Ο.Δ.Α.Ζ.
15/12/2020

Στον εκπληκτικό αριθμό των 100 σημείων διάσωσης Άγριας Ζωής και στους 275 εκπαιδευμένους Προσκόπους-Διασώστες φτάσαμε με την ολοκλήρωση της7ης Εκπαιδευτικής Συνάντησης της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής!


Οι 61 συμμετέχοντες από, 1 Περιφερειακή Εφορεία (Νότιας Αττικής), 3 Ενώσεις Παλαιών Προσκόπων ( Μαγνησίας, Ηλείας και Βέροιας), την ΚΕΠΠΕ, 1 Κατασκ. Κέντρο και 29 Προσκοπικά Συστήματα ( Τούμπας Θες/νίκης, Χίου, Κιλκίς, Μήθυμνας, Πειραιά, Ψυχικού, Αμπελώνα, Ξάνθης, Φαρσάλων, Περιστερίου, Γλυφάδας, Ελευσίνας, Πεύκης, Νίκαιας, Βέροιας, Μετεώρων Πολίχνης, Νέας Αγχιάλου, Αθήνας, Παπάγου, Αγρινίου, Κοζάνης, Ζωγράφου, Νέας Σμύρνης, Κηφισιάς, Τρικάλων) εκπαιδεύτηκαν στις βασικές αρχές διάσωσης αγρίων Ζώων. Κατά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης υλοποιήθηκε και test κατανόησης της ύλης στο οποίο η Άννα Γιαννά, από το 1ο Σύστημα Αμπελώνα είχε τις περισσότερες σωστές απαντήσεις!

Η 7η Ε. Σ. φιλοξένησε ως ομιλητές την κα Μαρία Γανωτή (πρόεδρο της ΑΝΙΜΑ) που μας παρουσίασε τις δυσκολίες λειτουργίας ενός Κέντρου Διάσωσης εν μέσω πανδημίας και την κα Άννα Καζάζου που μας παρουσίασε το πολύ ευαίσθητο θέμα του ρόλου των Ζωολογικών Πάρκων στην Βιοποικιλότητα. Για την παρουσίαση των κητωδών ήταν και αυτή τη φορά μαζί μας η Δρ Αιμιλία Δρούγα συνιδρίτρια της οργάνωσης ΑΡΙΩΝ. Τα κτηνιατρικά θέματα Πρώτων βοηθειών στην άγρια πανίδα κάλυψε ο κτηνίατρος κ Αλέξανδρος Βανταράκης  και η κτηνίατρος Τζούλια Γραμμενίδου μας έμαθε «Πώς μπορούμε να προστατεύουμε τα ερπετά». Και οι δύο κτηνίατροι είναι στελέχη του Προσκοπισμού.


 Η Εφορεία Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος, έμπειρη πλέον στην διοργάνωση εκπαιδεύσεων εξ’αποστάσεως, έχει δημιουργήσει δικές της μικρές εκπαιδευτικές παραγωγές video και σε συνδυασμό με τους προσκεκλημένους ομιλητές, παρέχει στους υποψήφιους διασώστες ένα πλήρες curriculum που τους επιτρέπει να πραγματοποιήσουν διάσωση και μεταφορά Άγριου Ζώου με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.  Η οργανωτική ομάδα της Εφ.Εφ.Π.Π. αποτελείται από την Άννα Λάτσιου, την Αθηνά Τσεκούρα , τον Αναπλ. Έφορο Ίππαρχο Στάβαρη και τον Έφορο Θεόδωρο Μπένο-Πάλμερ.


Η εκπαίδευση διάσωσης που παρέχεται στις Εκπαιδευτικές Συναντήσεις μας, δεν προορίζεται να είναι η μόνη εκπαίδευση πριν βρεθεί ο πρόσκοπος-διασώστης να υλοποιήσει διάσωση άγριας ζωής. Ο χειρισμός και οι τεχνικές είναι δεξιότητες που αποκτώνται μέσω της διδασκαλίας αλλά και της πρακτικής, δημιουργώντας την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται. Όλοι οι Διασώστες θα πρέπει να παρακολουθούν τις αναρτήσεις στην ομάδα του facebook και τις εκπαιδευτικές αναρτήσεις στο www.wildliferescuescout.gr , ή αν έχουν δυνατότητα να συνεργαστούν απευθείας με έναν κτηνίατρο αποκατάστασης άγριας ζωής ή να βοηθήσουν εθελοντικά ένα Κέντρο Διάσωσης για να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία.


Η «Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής» αποτελεί την υλοποίηση ενός προγράμματος που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος (Αριθμ. Απόφ. 148.3/2018) και υλοποιείται με τη συμμετοχή οργανώσεων που εξειδικεύονται στη διάσωση και την περίθαλψη άγριων ζώων, όπως ΑΝΙΜΑ, ΑΡΧΕΛΩΝ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΙΩΝ,ΜΟΜ, ΔΡΑΣΗ για την ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ, κλπ.

Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 110 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακτα στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου!