ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Η Διασωστική Ομάδα της Ε.Π.Π. 3ου Σ. Α/Π Ν. Ιωνίας – Βόλου, διασώζει αγκιστρωμένο γλάρο
10/02/2023

Την Πέμπτη 9-2-2023 πραγματοποιήσαμε την 45η διασωστική μας ενέργεια, ενός αγκιστρωμένου Γλάρου. Ένα μέλος της Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής, της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων του 3ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Νέας Ιωνίας Βόλου, ο Σκοτεινιώτης Ιωάννης παρέλαβε τον Γλάρο από την κ. Φωτεινή Φούντα στη περιοχή της Νεάπολης του Βόλου.


Αυτό που αντιμετωπίσαμε ήταν κάτι το πολύ δύσκολο και η εικόνα που είδαμε για πρώτη φορά μας σοκάρισε. Ο Γιάννης με τη βοήθεια του Μάριου και του Ζήση Σκοτεινιώτη κατάφεραν, πάντα με την ενημέρωση των ειδικών από το κέντρο περίθαλψης «ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ» να ελευθερώσουν το Γλάρο. Το πτηνό έχει πιαστεί σε ένα τύπου τεχνητό δόλωμα ψαράκι με τρείς  σαλαγκιές. Η μία είχε καρφωθεί στο ράμφος του και οι άλλες δύο στο πόδι του. Με ένα κοφτάκι κόψαμε και τις τρεις και μετά από επισταμένη φροντίδα (καθαρισμός – ενυδάτωση - τάισμα), ο Γλάρος διανυκτέρευσε στην εστία μας και την επόμενη μέρα μέσα σε καινούργιο χαρτόκουτο ταξίδεψε για την Θεσσαλονίκη.

Μετά το τέλος της επέμβασης που πήγαν όλα καλά η χαρά  ήταν πολύ μεγάλη. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κυρία Φωτεινή Φούντα που βρήκε το πτηνό, τον Μάριο και Ζήση Σκοτεινιώτη, καθώς και το Κ.Τ.Ε.Λ. Μαγνησίας για την δωρεάν μεταφορά του στην Θεσσαλονίκη.

 

ΔΩΔΕΚΑ Βήματα για τη διάσωση ενός αγκιστρωμένου πουλιού

1. Αντιμετωπίστε το περιστατικό με την βοήθεια περισσοτέρων ανθρώπων, αν είναι δυνατόν.

2 .Περισυλλέξτε το πουλί αργά και ομοιόμορφα.  Μην προσπαθήσετε να ξεκολλήσετε το πουλί με τίναγμα της πετονιάς - αυτό θα προκαλέσει πρόσθετο τραυματισμό στο πουλί.

3. Φοράτε γυαλιά ασφαλείας για να προστατεύετε τα μάτια σας.  Προσέξτε ιδιαίτερα για να προστατεύσετε τον εαυτό σας όταν χειρίζεστε παρυδάτια πουλιά ή θαλασσοπούλια με μακρύ ράμφος και κορμοράνους με αγκίστρι.

4. Πιάστε σταθερά το κεφάλι του πουλιού πίσω από τα μάτια.  Στη συνέχεια, διπλώστε τις φτερούγες απαλά αλλά σταθερά πάνω στο σώμα του πουλιού, ώστε να μην μπορεί να κουνήσει τα φτερά του, και κρατήστε τα πόδια. Κρατήστε σταθερά αλλά μην στραγγαλίσετε το πουλί.  Εάν πρόκειται για πελεκάνο, μπορείτε να κρατήσετε το ράμφος, αλλά να το κρατήσετε ελαφρώς ανοιχτό ώστε το πουλί να μπορεί να αναπνεύσει. Μην κρατάτε το πουλί μόνο από το λαιμό, το ράμφος ή την άκρη των φτερών.

5. Καλύψτε το κεφάλι του πουλιού με μια πετσέτα, ένα καπέλο, ένα πουκάμισο ή άλλο ύφασμα. Αυτό θα ηρεμήσει το πουλί και θα σας διευκολύνει να αφαιρέσετε την πετονιά ή/και το αγκίστρι.

6. Επικοινωνήστε με ένα Κέντρο Διάσωσης (π.χ. ΑΝΙΜΑ, ΔΡΑΣΗ για την ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ, ΑΛΚΥΟΝΗ, κλπ) και αφού τους περιγράψετε την κατάσταση του πτηνού, ζητείστε οδηγίες.

7. Αφαιρέστε το αγκίστρι κόβοντας το αγκίστρι με κόφτη (συρματοκόφτη) και βγάζοντας το αγκίστρι προς τα έξω.  Εάν το αγκίστρι είναι σφηνωμένο στη σάρκα του πτηνού, σπρώξτε το αγκίστρι μέχρι να βγει το αγκίστρι από το δέρμα και, στη συνέχεια, κόψτε το αγκίστρι.

8. Εάν το πουλί έχει μπλεχτεί σε πετονιά, χρησιμοποιήστε ψαλίδι, ψαλιδάκι ή μαχαίρι για να κόψετε απαλά τη πετονιά.  Τοποθετήστε την κομμένη πετονιά σε κάδο ανακύκλωσης ή κόψτε την πετονιά σε μικρά κομμάτια (<10 εκατ.) και τοποθετήστε την σε κάδο απορριμμάτων με καπάκι.

9. Ελέγξτε προσεκτικά το πουλί για άλλα αγκίστρια ή πετονιά και αφαιρέστε τα επίσης.

10. Εάν το πουλί έχει καταπιεί αγκίστρι ή είναι σοβαρά τραυματισμένο, με την σύμφωνη γνώμη του Κέντρου Διάσωσης θα πρέπει να το ετοιμάσετε για μεταφορά μέσα σε ένα γερό και ασφαλές χαρτόκουτο.

11. Εάν το πουλί είναι ζωηρό και σας έχουν δοθεί σχετικές οδηγίες, είναι πιθανότατα αρκετά υγιές για να απελευθερωθεί.  Στρέψτε το κεφάλι του προς το νερό και κάντε ένα βήμα πίσω ενώ απελευθερώνετε το πουλί. Αφήστε το πουλί να απογειωθεί μόνο του. Μερικές φορές τα πουλιά τινάζουν τα φτερά τους, αξιολογούν την κατάσταση και στη συνέχεια είναι έτοιμα να πετάξουν. Άλλες φορές, απλώς απογειώνονται. Όπως και να έχει, αυτό αντιπροσωπεύει μια επιτυχημένη απελευθέρωση.

12. Ποτέ μην αφήνετε, οποιαδήποτε αλιευτικά εργαλεία οπουδήποτε στην φύση. Αγκίστρια, δίκτυα, μισινέζες, κλπ μπορούν να προξενήσουν πολύ μεγάλη βλάβη στην ορνιθοπανίδα της περιοχής.