ΑΓΡΙΑ ΠΑΝΙΔΑ
Η ειρηνική συνύπαρξη με την άγρια ζωή , είναι προστασία της!
20/03/2023

(από το Wildlife Center Friends*)

Άγρια ζωή στην αυλή σας

Πολλές περιοχές στην πατρίδα μας διαθέτουν μια μεγάλη ποικιλία άγριας ζωής: αρουραίοι, λαγούς, νυφίτσες, σκίουρους, ελάφια, αγριογούρουνα, αλεπούδες, γεράκια, κουκουβάγιες και πολλά ωδικά πτηνά μπορεί να δει κανείς σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτά τα ζώα ζουν στα δάση, κατά μήκος των υδάτινων οδών, στα πάρκα αλλά και στις αυλές μας. Με τη συνεχώς επεκτεινόμενη ανάπτυξή μας, τα άγρια ζώα έχουν όλο και λιγότερο βιότοπο και έρχονται σε μεγαλύτερη επαφή με τον άνθρωπο.

Ενώ ορισμένοι άνθρωποι χαίρονται να βλέπουν την ποικιλία των ζώων, άλλοι θεωρούν τα ζώα στην αυλή τους ενοχλητικά. Οι άνθρωποι συχνά καταφεύγουν σε μεθόδους απομάκρυνσης που όχι μόνο είναι επιβλαβείς για τα ζώα αλλά και αναποτελεσματικές στην επίλυση του προβλήματος.

Ευτυχώς, υπάρχουν ανθρώπινοι, μακροπρόθεσμοι και αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης της ανεπιθύμητης άγριας ζωής. Οι οδηγίες που περιέχονται σε αυτό το κείμενο θα σας βοηθήσουν να συνυπάρξετε ειρηνικά με τα άγρια ζώα.


Μην ταΐζετε τα άγρια ζώα

Αν και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι βοηθούν τα ζώα ταΐζοντάς τα, συνήθως συμβαίνει το αντίθετο. Το τάισμα ενθαρρύνει τα άγρια ζώα να εξαρτώνται από ελεημοσύνες που δεν αποτελούν μέρος της κανονικής τους διατροφής, να χάνουν το φόβο τους για τον άνθρωπο και να συγκεντρώνονται σε αφύσικα μεγάλες ομάδες, αυξάνοντας τις πιθανότητες μετάδοσης ασθενειών.

* Εάν ταΐζετε πουλιά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τοποθετήστε τις ταΐστρες σε σημεία που δεν θα προσελκύσουν άλλα ζώα.

* Μην προσφέρετε στα άγρια ζώα τα σκουπίδια σας (χωρίς να το θέλετε). Χρησιμοποιήστε ανθεκτικούς κάδους απορριμμάτων με ασφαλή καπάκια, ξεπλύνετε καλά τα μπουκάλια και τα κουτιά για την ανακύκλωση και τοποθετήστε τα υπολείμματα τροφής σε κλειστούς κάδους αντί για ανοιχτούς σωρούς κομποστοποίησης.

* Για να αποφύγετε την προσέλκυση αγρίων ζώων (π.χ. σκαντζόχοιρο), μην ταΐζετε το κατοικίδιό σας έξω. Εάν πρέπει να βάζετε έξω την τροφή του σκύλου ή της γάτας, να το κάνετε μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Καθαρίστε τα αποφάγια μετά και πάρτε τα πιάτα μέσα τη νύχτα.

* Ο κήπος είναι ένα εξαιρετικό σημείο διατροφής για τα άγρια ζώα. Αν δημιουργείτε προϋποθέσεις γι’ αυτά, θα έρθουν, γι' αυτό κρατήστε τον κήπο σας περιφραγμένο με κατάλληλα εμπόδια. Μαζεύετε τα φρούτα και τα λαχανικά μόλις ωριμάσουν.


Μην παρέχετε καταφύγιο

Ένα κτίριο εγκαταλελειμμένο και σε κακή κατάσταση αποτελεί πρόσκληση για την άγρια ζωή!

* Τα ζώα μπορούν να στριμωχτούν σε μικρούς χώρους, γι' αυτό σφραγίστε τις τρύπες και τις ρωγμές μέσα και γύρω από τα θεμέλια του σπιτιού σας. Ελέγξτε για ανοίγματα κάτω από τις μαρκίζες, κατά μήκος της γραμμής της οροφής και στη σοφίτα και αντικαταστήστε τα σπασμένα κεραμίδια στη στέγη.

* Αποτρέψτε την είσοδο από τις καμινάδες καλύπτοντάς τες και τους αεραγωγούς εγκαθιστώντας σήτες.

* Τα κλαδιά των δένδρων που κρέμονται πάνω από το σπίτι σας αποτελούν εύκολη δίοδο προς τη στέγη και τα παράθυρα. Κλαδέψτε αυτά τα κλαδιά και, για να αποτρέψετε τα ζώα από το να σκαρφαλώσουν στα δέντρα από το έδαφος, αφαιρέστε τα χαμηλότερα κλαδιά και τυλίξτε μεταλλικούς κυλίνδρους ή κώνους γύρω από τον κορμό σε απόσταση τουλάχιστον τριών μέτρων από το έδαφος. Απομακρύνετε τους σωρούς από θάμνους από την αυλή σας και αποθηκεύστε τα ξύλα μακριά από το έδαφος.

* Αποτρέψτε την εύκολη πρόσβαση της άγριας ζωής στα κτίρια με την τοποθέτηση ταινιών γύρω από τις πόρτες και τα παράθυρα. Εάν τοποθετήσετε πόρτα γάτας ή σκύλου, επιλέξτε μια πόρτα που ανοίγει με ηλεκτρονικό σήμα από τοκολάρο του κατοικίδιου ζώου σας ή κρατήστε την πόρτα κλειστή τη νύχτα.


Σκεφτείτε φυσικά!

Η φύση παρέχει τους δικούς της τρόπους για τη διατήρηση της ισορροπίας στο περιβάλλον. Μπορείτε να βοηθήσετε:

* Φυτεύοντας λουλούδια και θάμνους φιλικά προς τα πουλιά. Ταίδια πουλιά που επισκέπτονται αυτά τα φυτά βοηθούν επίσης στον έλεγχο των εντόμων στην αυλή σας.

* Χρησιμοποιήστε οργανικά λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα. Τα οργανικά λιπάσματα για το γκαζόν και τα φυτά, όπως το κομπόστ, η άμμος από φύλλα εδάφους και τα φύκια, δεν είναι μόνο ασφαλέστερα για τον άνθρωπο, τα κατοικίδια ζώα και την άγρια πανίδα, αλλά είναι επίσης καλύτερα για το περιβάλλον.

* Αποφύγετε το κλάδεμα ή το κόψιμο δέντρων την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού διότι μπορεί να καταστρέψετε φωλιές πουλιών.

Επίλυση υφιστάμενων προβλημάτων

Εάν τα άγρια ζώα έχουν εγκατασταθεί μέσα ή κάτω από το σπίτι σας, περιμένετε μέχρι να το εγκαταλείψουν και, στη συνέχεια, αποκλείστε τα(λάβετε τα μέτρα που αναφέρονται παρακάτω για να τα αποθαρρύνετε από το να επιστρέψουν). Τα νεαρά ζώα τα συναντάμε την άνοιξη, το καλοκαίρι και στις αρχές του φθινοπώρου, οπότε προσέξτε να μην τα χωρίσετε από τους γονείς τους. Να είστε υπομονετικοί - η οικογένεια θα μετακομίσει μόνη της όταν θα είναι αρκετά μεγάλη για να το κάνει.

Αν δεν θέλετε να περιμένετε να φύγουν μόνα τους τα ζώα, κάντε το περιβάλλον τους λιγότερο φιλόξενο. Ανάψτε ένα έντονο φως και αφήστε ένα ραδιόφωνο συντονισμένο σε μια εκπομπή λόγου κοντά στη θέση της φωλιάς τους. Πολλά ζώα είναι ευαίσθητα στη μυρωδιά, γι' αυτό αποτρέψτε τα με ναφθαλίνη ή πανιά εμποτισμένα με αμμωνία. Είναι πιο αποτελεσματικό να αναπτύξετε όσο το δυνατόν περισσότερα αποτρεπτικά μέσα με το πρώτο σημάδι ενός προβλήματος.

Εάν δεν υπάρχουν μικρά, μπορείτε να αποκλείσετε τα ενήλικα όσο βρίσκονται έξω από το σπίτι. Αποκλείστε τα νυκτόβια ζώα, όπως οι νυχτερίδες, ενώ βρίσκονται έξω για τροφή τη νύχτα, τα ημερόβια ζώα, όπως οι σκίουροι, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αποφύγετε την παγίδευση των νεαρών ζώων σε κλειστούς χώρους γιατί οι μητέρες τους δεν θα μπορούν να επιστρέψουν για να τα φροντίσουν. Μόνο όταν βεβαιωθείτε ότι η δραστηριότητά τους έχει σταματήσεικαι όλα τα ζώα έχουν φύγει, κλείστε οριστικά το άνοιγμα.

Σε εξωτερικούς χώρους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οπτικά απωθητικά, όπως καθρέφτες, σημαίες και λωρίδες μεταλλικής ταινίας. Τα οσφρητικά αποτρεπτικά δημιουργούν φραγμούς μυρωδιάς, αλλά μετά την βροχή αχρηστεύονται.

Τι γίνεται με την παγίδευση;

Η παγίδευση και η μετεγκατάσταση άγριων ζώων δεν πρέπει να γίνεται ποτέ!  Η πρακτική αυτή παρέχει μόνο μια βραχυπρόθεσμη λύση, καθώς άλλα ζώα θα πάρουν τη θέση εκείνων που παγιδεύτηκαν, εκτός εάν διορθωθούν οι συνθήκες που προσέλκυσαν αρχικά την άγρια ζωή. Επιπλέον, η μετεγκατάσταση προκαλεί άγχος για το ζώο, για τα μικρά που αφήνονται πίσω και για τους υπάρχοντες πληθυσμούς στον τόπο απελευθέρωσης.

Πρόληψη της επανάληψης των προβλημάτων

Αφού φύγουν τα ζώα, φροντίστε να μην προσκαλέσετε άλλα να πάρουν τη θέση τους. Έχετε απομακρύνει όλες τις πηγές τροφής και νερού; Έχετε κλείσει όλες τις διαθέσιμες θέσεις κρυψίματος και φωλιάσματος;

 

*►Το Wildlife Center Friends είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός στο New Jersey της Pennsylvania , που έχει όραμα την διατήρηση της άγριας πανίδας και αποστολή την υποστήριξη των προσπαθειών διάσωσης και αποκατάστασης της τοπικής άγριας πανίδας και των ενδιαιτημάτων της, μέσω συνεργασιών και εκπαίδευσης. (https://www.wildlifecenterfriends.org/) WILDLIFE CENTER FRIENDS, PO BOX161, TITUSVILLE, NJ 08560, USA.